Zus: ‘Ik laat minder lang met me sollen’

Marijke Hoogwoud (55) is getrouwd. Haar partner heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk.

„De baas van het bedrijf waar ik als hr-manager werkte, overleed plotseling. Het bedrijf kwam terecht in een vrije val. Ik nam ontslag om na te denken over iets nieuws. Saskia had een financieel vangnet in de vorm van een weduwe-uitkering, ik had een partner met een baan. Uit het niets bedacht ik: laten we samen een eigen bedrijf beginnen.

„Ik wilde niet in mijn eentje een bedrijf beginnen. Dat past me niet. Ik ben al blij als Saskia na drie weken vakantie terug is op kantoor. Ik treed niet graag naar buiten, netwerken zit niet in mijn natuur. Vroeger had ik maar één vriendin, terwijl Saskia er twaalf had. Zij vlinderde van de een naar de ander, ik heb die ene vriendin nog steeds.

„Saskia en ik hebben geen woorden nodig. Dat wil niet zeggen dat het nooit knettert – afgelopen maandag nog, over een niet-betalende klant. Zo zielig, zegt Saskia dan. Ik laat minder lang met me sollen.

„Saskia ziet nooit ergens een probleem. Daar zou ik graag een stukje van hebben. En ik bewonder haar ongebreidelde zelfvertrouwen. Al is dat meteen ook een ergernis. Zij zegt zo makkelijk dat wij de beste zijn. Ik ben daarin bescheidener.

„We wilden een bedrijf neerzetten waar iedereen over praat. En ons eigen pensioen verzekeren. Toen we twee jaar geleden ons businessplan herschreven, besloten we om een doel te stellen dat bijna niet haalbaar is: een omzetverdubbeling in tien jaar. We zitten op koers. De laatste maanden zijn we al door drie accountantskantoren benaderd die ons willen overnemen. Maar dat is nog wat vroeg. Wat moet ik nu thuis doen de hele dag? We houden allebei niet van schoonmaken, strijken en winkelen.”

    • Anne Dohmen