Zus: ‘We werken precies even hard’

De zussen Saskia van Haga en Marijke Hoogwoud namen dertien jaar geleden allebei een sabbatical. Ze besloten samen een administratiebedrijf te starten. „Wij hebben geen woorden nodig.”

None
Foto David Galjaard

Saskia van Haga (54) heeft drie dochters (22, 24, 26) en een partner met eveneens drie kinderen uit een eerder huwelijk.

„Nadat mijn man overleed, vond ik dat ik goed geld moest gaan verdienen om voor mijn kinderen te zorgen. Bovendien vond ik te weinig uitdaging in mijn parttime baan als hoofdboekhouder. Ik besloot, toevallig tegelijkertijd met Marijke, met sabbatical te gaan om daarover na te denken. Drie weken later zei Marijke dat ze een bedrijf met me wilde beginnen.

„We hebben het heel gedegen voorbereid. Volgden cursussen voor startende ondernemers, schreven een uitgebreid ondernemingsplan. De eerste klant meldde zich al snel. We wisten nog niet eens wat we voor uurprijs moesten vragen en hadden nog geen visitekaartjes, geen briefpapier.

„Ik treed makkelijker naar buiten dan Marijke, ben beter in netwerken. Ik ben ook altijd de eerste die zegt: het kan wel. Ik zie kansen en pak alles aan. Marijke is meer behoudend. Ze overdenkt alles eerst grondig. Dat remt me soms af, maar vaak is dat juist goed.

„We gingen nooit samen op vakantie omdat we het bedrijf niet alleen wilden laten, maar sinds een paar jaar gaan we op wintersport. Marijke en ik zien elkaar heel veel, en hebben het dan altijd over de zaak – de zaak is ons leven. We werken precies even hard. Ik weet nog dat ik dacht: als ik voor mezelf begin, kan ik mooi thuis werken en er zijn voor de kinderen. Maar dat is me nooit gelukt. Mijn jongste dochter vond dat niet altijd leuk, ze zei weleens: ‘Stomme zaak’. We werken nog steeds 50 tot 70 uur per week, met heel veel plezier. Maar ik ga niet tot mijn 67ste in dit tempo doorwerken. Binnen tien jaar willen we afscheid nemen van het bedrijf. Als het zover is, moet het een steady zaak zijn met een aardige omzet.”