Opinie

Yvon Jasper S.

Youp

Dus Sanne Wallis de Vries deed bij De Wereld Draait Door Yvon Jaspers na? Of was het Eva Jinek die Linda de Mol imiteerde? Jan Mulder was wel echt? Soms weet je het niet meer. Het kabbelt, kakelt, parodieert en cabaretteketet maar over elkaar heen. Grapjassen nemen de agrarische autisten van Boer zoekt vrouw in de maling, maar verliezen het qua grappigheid aan alle kanten van de naar liefde hunkerende spruitjestelers zelf.

Soms is alles puur surrealisme. Afgelopen zondag ging Yvon Jaspers met de televisieboeren napraten over haar geslaagde seizoen Boer zoekt Vrouw en onmiddellijk daarna zagen we Ivo Niehe met dezelfde Yvon en een aantal van haar boeren babbelen over het zelfde programma en het zelfde succesvolle seizoen. Of was dat een extra aflevering van Koefnoen?

Soms ben ik totaal de kluts kwijt. Cabaretiers die ooit tekeergingen tegen het vuilnisamusement van Endemol en de protestsong One Day Fly zongen, zitten nu in diezelfde studio grapjes te maken met de immer schaterende en bijna in haar slip pissende Linda de Mol. Hoewel? Het kan ook weer zijn dat Linda Linda niet is, maar gespeeld wordt door Plien. Of door Sanne, die dat ook heel goed kan. Of dat Sanne Plien speelt die Linda nadoet. Gerucht gaat dat Linda op Twitter haar excuses heeft aangeboden omdat ze Sanne zo slecht imiteerde. Sanne zegt ondertussen op Facebook dat Linda zich vergist omdat ze het echt zelf was die Sanne nadeed. Verwarring alom. Andere roddel is dat Jan Mulder al een tijd Maarten van Rossem speelt en dat niemand dat tot nu toe door heeft. Ook Matthijs niet. Ander verhaal dat de ronde doet: er zijn zeven Peters R. de Vriesen en die zijn bij alle programma’s inzetbaar. Bij Pauw & Witteman en DWDD zit vaak de echte, maar de Boulevards en Shownieuwsen moeten het vaak met een nepper doen. Albert Verlinde en Evert Santegoeds schijnen wel weer altijd echt te zijn omdat niemand hen wil imiteren. Dus de Santegoeds die zich samen met Yves Gijrath en Leon de Winter op Radio 538 vierkant achter de melkveehouder Jasper S. opstelde, was echt? Dat wordt nog onderzocht. Leon de Winter was in dat geval zeker echt. Hij heeft met Jasper een keer in een Fries hotel een biertje gedronken en vond hem intelligent, charmant en geestig. Jasper sprak met overtuiging over zijn leven en hij deed dat met zelfspot. Parel voor de samenleving. De anderen werden waarschijnlijk nagedaan door Edwin Evers en een vriend. De Johan Cruijff die we in dat programma hoorden en die zeer tevreden was over wat hij tot nu toe met Ajax zowel in de competitie als tegen Dortmund had bereikt, was ook echt. De broertjes De Boer daarentegen…

Maakt het nog uit of de figuren echt zijn? Doet een mening er nog toe? Ik zag onlangs drie cabaretiers van een zekere leeftijd samen met wat lotgenoten op televisie kakelen over de kracht van hun plasstraal en de hardheid van hun erectie. Hilarische parodie. Ik zocht naar de naam van de acteur die Gijs Scholten van Aschat niet zo goed nadeed. Pierre Bokma? Victor Löw? Nee, die doen dat niet.

Wie speelt wie? Welke topkok bereidde een beschermde houtsnip bij de omroep die ook Vroege Vogels uitzendt? Wie schreef deze week het vlammende en moedige excuuscommentaar in De Telegraaf over hun beruchte berichtgeving in de tijd dat de moordenaar van Marianne Vaatstra een asielzoeker zou zijn? Door die moord verdubbelde de PVV in die dagen het aantal zetels. De toenmalige asielzoekers zitten in een tentenkamp dat deze week geruimd wordt. Of worden die asielzoekers ook door cabaretiers gespeeld? En zijn de agenten door Man Bijt Hond gestuurde acteurs?

Gelukkig zijn de Haagse rechters vrijgesproken. Niks meineed. Nooit vrienden geweest. Kenden elkaars voornaam niet eens. Hoorden tijdens dit proces pas dat ze voor de zelfde baas werkten.

Verbijsterd lees ik dit stukje nog eens na. Wie schreef deze onzin? Nico Dijkshoorn? Jan Mulder? Ikzelf. Het zou allemaal zomaar kunnen.