Wat zit erin? Bibberpen

Een ‘bibberpen’ heette dit vroeger, maar bij Bart Smit noemen ze hem tegenwoordig een ‘wiebelpen’. Volgens de verpakking maakt-ie vanzelf gekke en prachtige ontwerpen, maar dat is onzin. Hij maakt alleen bibberlijnen.

Hoe doet hij dat? Zoek het uit! Op de pen is maar één schroef te vinden en als je die los draait komt alleen de batterij tevoorschijn. Daar schiet je weinig mee op. De schrijfpen zelf, een kort ballpointpennetje, kan ook nog los, maar dan kun je nog steeds niet in het binnenste kijken. De Chinezen hebben de wiebelpen aan de voor- en achterkant dichtgelijmd, je moet de uiteinden eraf zagen om te kijken wat er in zit.

Met een ijzerzaagje is dat zo gebeurd. De hele boel valt er in één keer uit. Nu zie je gelijk waarom de pen trilt: op de as A van de kleine elektrische motor M is een gewichtje G geschoven dat niet goed in het midden zit. Zoiets heet een onbalans gewichtje of een excentrische massa. Dan weet je dat ook weer.

Elektrische trilmotoren zitten in buzzers en mobiele telefoons, in tandenborstels en van alles. Ze zijn bijna net zou oud als de elektromotoren zelf – en die werden al in 1873 bedacht. Trilmotoren werden rond 1880 al veel gebruikt voor massage.

Welk gereedschap heb je nodig: Een schroevendraaier en een ijzerzaagje.