VVD-voorzitter: hadden onrust zorgpremie moeten zien aankomen

VVD-voorzitter Korthals zei vanochtend dat zijn partij geleerd heeft van de onrust rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. Foto ANP / Phil Nijhuis

De VVD had zich moeten realiseren dat er bij veel burgers grote onrust had kunnen ontstaan over de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei VVD-voorzitter Benk Korthals vanochtend bij het begin van het partijcongres van de liberalen in Den Bosch.

Leden kunnen op het congres stoom afblazen over het regeerakkoord, waar veel over te doen was door de inmiddels geschrapte inkomensafhankelijke zorgpremie. Door de onrust binnen de VVD halveerde de partij in de peilingen en zegden honderden mensen hun lidmaatschap op.

Korthals erkende vanochtend dat de VVD de laatste weken “het nodige” had meegemaakt. Hij vindt dat de partij zich had moeten realiseren “dat deze deining had kunnen ontstaan”. Volgens de voorzitter heeft de partij van de gang van zaken geleerd. Korthals benadrukte dat er binnen de VVD gesproken wordt over hoe dit soort dingen in de toekomst kan worden voorkomen.

De voorzitter waarschuwde de leden van zijn partij dat er ook de komende jaren nog “onaangename dingen” staan te gebeuren die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te brengen. “Wij willen komende generaties niet opzadelen met onze problemen en daarom zullen we het in de komende periode op gezette tijden moeilijk krijgen”, aldus Korthals.

Verwarring over of JOVD-voorzitter mag spreken

Het bleef vanochtend onduidelijk of JOVD-voorzitter Jarico Vos vandaag de gelegenheid krijgt om het congres toe te spreken. De aanvoerder van de jonge liberalen wil dat graag omdat hij zich zorgen maakt om de koers van de VVD. Een voorlichter van de VVD zei vanochtend in NRC Handelsblad dat Vos niet kan spreken omdat in de opzet van het congres, waar alle leden hun zegje moeten kunnen doen over het akkoord, geen “voorkeursbehandeling” voor de JOVD past.

Partijprominent Ed Nijpels zei vanochtend tegen de NOS dat Vos wel de gelegenheid zou krijgen om te spreken. Volgens Nijpels waren het partijbestuur en de JOVD gisteravond tot een vergelijk gekomen. Vos zelf liet echter later vanochtend aan nu.nl weten dat hij nog altijd niet mag spreken. “Bij de VVD gaat het tegenwoordig meer om macht dan om ideeën”, concludeerde Vos daaruit.

Kijk live mee naar het VVD-congres via onze site.