VVD-leden bijeen op congres - ‘partij in mineur door gedoe’

Premier Rutte gisteren op een persconferentie in Brussel. In Den Bosch wacht hem vandaag een congres met naar verwachting veel kritiek van leden op de gang van zaken rond het regeerakkoord. Foto ANP / Jerry Lampen

De leden van de VVD komen vandaag in Den Bosch bijeen voor een congres. Het gaat om het eerste congres sinds de liberalen vorige maand in zee gingen met de PvdA. Leden kunnen stoom afblazen over het regeerakkoord, waar veel over te doen was door de inmiddels geschrapte inkomensafhankelijke zorgpremie.

Nog voor de ministers van het tweede kabinet van VVD-leider Mark Rutte werd beëdigd, stak een storm van protest op over de plannen voor de zorgpremie, waaraan veel mensen flink meer kwijt zouden zijn. De VVD hield aanvankelijk voet bij stuk, maar moest uiteindelijk toch terugkeren naar de onderhandelingstafel en het regeerakkoord openbreken.

‘VVD komt voor het eerst in jaren in mineur bijeen’

De nieuwe afspraken, die voor het verkleinen van de inkomensverschillen zorgen via de inkomstenbelasting, liggen ook niet lekker binnen de VVD. Maar door al het gedoe van de afgelopen weken komt de VVD vandaag voor het eerst in jaren in mineur bij elkaar, schrijft onze politiek redacteur Derk Stokmans vandaag in NRC Handelsblad:

In de peilingen is de partij gehalveerd. Honderden leden zegden op. Op ledenavonden werden Kamerleden van kiezersbedrog beticht. Huiskrant De Telegraaf liet Mark Rutte vallen en keerde zich de eerste weken na de presentatie van het regeerakkoord bijna dagelijks op de voorpagina tegen het kabinet. Rutte bood zijn excuses aan voor zijn handelen, een unicum voor een partij die altijd mooi weer wil uitstralen. En voor een leider van wie concurrenten jaloers zeggen dat hij een teflonlaag heeft.

Geen spreektijd voor voorzitter JOVD

Het hoofdbestuur van de VVD besloot dat de JOVD op het congres geen spreektijd krijgen. Ook de vijf minuten die Rutte, zelf oud-voorzitter van de jongerenpartij, de JOVD aanbood van zijn eigen spreektijd, werden van hogerhand afgeschoten. De jongeren proberen op het congres alsnog aan het woord te komen.

Een VVD-voorlichter zegt vanochtend in NRC dat JOVD-voorzitter Jarico Vos niet wordt geweerd uit angst voor zijn kritiek. Maar in de opzet van het congres, waar alle leden hun zegje moeten kunnen doen over het akkoord, past geen “voorkeursbehandeling” voor de voorzitter van de jonge liberalen.

Met het uitsluiten van de voorzitter van de jonge liberalen toont de partij in deze nieuwe situatie nog de oude reflex, schrijft Stokmans:

…onwelgevallige geluiden de kop in drukken en niet ingaan op pijnlijke vragen – in de verwachting dat het allemaal overwaait als journalisten op weg gaan naar het volgende verhaal. Probleem is dat wat vroeger werkte, zich nu tegen de VVD keert. Het zwijgen was de afgelopen jaren soeverein, een teken van onaantastbare macht. Nu verhindert het een verdediging van de eigen keuzes tegenover een argwanende achterban. Het lijkt nu op zwijgen uit angst – voor een uitglijder of de perceptie van interne verdeeldheid.

Rutte kan op congres aanwezig zijn

Rutte kan overigens gewoon aanwezig zijn bij het congres van zijn partij. In Brussel was erop gezinspeeld dat de top van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie tot in het weekeinde kon duren om een akkoord over de meerjarenbegroting mogelijk te maken. De regeringsleiders gingen gisteren echter zonder akkoord op zak naar huis.

    • Pim van den Dool