Vies is lekker voor muizen

Mannetjesmuizen stinken. Daar zijn mensen het wel over eens. Het gebeurt weleens dat iemand een tweedehands auto koopt die lang ergens thuis in de garage heeft gestaan. Je doet de deuren open en ja hoor: de hele bekleding zit vol muizenplas. Dat stinkt.

Maar muizen zelf denken daar anders over. Vrouwtjesmuizen houden enorm van de plas van mannetjes. Mannetjes plassen overal en dat doen ze expres. Vrouwtjes komen meteen op zo’n plasje af, ze snuffelen eraan en blijven in de buurt. Hoe kan het nou dat wat het ene dier zó vies vindt, voor het andere dier zo lekker is?

Elf biologen hebben uitgezocht wat muizenplas zo vies (of zo lekker) maakt. Ze ontdekten in de urine een stofje dat ‘trimethylamine’ heet. Dat ruikt enorm naar rotte vis. In muizenurine zit het wel duizend keer zo veel als in mensenplas. En mannetjesmuizen maken er nog eens twintig keer zo veel van als vrouwtjes.

Zijn alleen mensen nu zo overgevoelig voor die smerige geur? Nee hoor, ratten vinden trimethylamine net zo vies als wij. Terwijl zij ook knaagdieren zijn: familie dus van muizen. De biologen ontdekten ook dat er in muizenneuzen iets speciaals zit. Dat zorgt blijkbaar dat ze trimethylamine zo lekker vinden, al snapt niemand nog hoe dat werkt.

Hoe dan ook: eigenlijk is het ontzettend handig dat muizen zo’n rare voorkeur hebben. Omdat de muizen allemaal gek zijn op plasjes met rotte vissenlucht, kunnen zij elkaar rustig opzoeken. En tegelijk blijven die gevaarlijke ratten weg.