Uitgelicht zondag

Film

The Ten Commandments (Cecil B. DeMille, 1956, VS). Al sinds de jaren 20 specialiseerde Cecil B. DeMille zich in grote historische drama’s. Zijn naam is synoniem aan de onderhoudende Hollywoodfilm die het grootse gebaar niet schuwt. Al zijn ervaring balde hij samen in deze vermaarde all-star-bijbelfilm over het leven van Mozes en de uittocht uit Egypte via de Rode Zee. Met Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter en Edward G. Robinson.Eén, 13.35-17.05u.

The Way We Were (Sydney Pollack, 1973, VS). Vooral een vehikel voor Barbra Streisand, deze nostalgische lovestory over de gedoemde romance van activistische Streisand en bescheiden Robert Redford, vanaf de collegebanken eind jaren dertig tot aan McCarthy’s heksenjacht in het Hollywood van de jaren vijftig. Hier en daar hartverscheurend als ode aan de altruïstische liefde. Oscar voor titelsong van Marvin Hamlisch. BBC 2, 16.00-17.55u.

Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994, VS). Aan Woody Allens Zelig verwante maar vederlichte succesfilm met Tom Hanks als de vleesgeworden naïeve onschuld die zich tot held ontpopt bij allerlei historische gebeurtenissen in Amerika’s recente verleden. Net5, 21.40-00.30u.

Hoezo armoede?

Vandaag begint wereldwijd de themaweek Hoezo armoede? waarin de publieke omroepen aandacht besteden aan de toenemende verschillen tussen arm en rijk in de wereld. Het thema komt vandaag aan de orde in Buitenhof (over de rol die het bedrijfsleven kan spelen in het bestrijden van armoede. Ned.1, 12.10u), de animatiefilm Poor us: An Animated History of Poverty (Ned.2, om 20.25u), De Perstribune (o.a. over sport als ontsnappingsroute uit armoede. Radio 1, 12.15u), Labyrint Radio (wetenschappers aan het woord over de effecten van armoede. Radio 1, 20.04u), in Andere Tijden: De vrolijke armoede van de Jordaan (Ned.2, 21.20u) en als laatste in Gesprek op 2 (met Hans Eenhoorn, voormalig senior vice-president van Unilevers Foods Division en al jaren lid van de Millennium Taskforce on Hunger van de Verenigde Naties op Ned.2, van 23.35-00.05u.

Informatief

TerraX: Bibelrätsel - Die Karriere Gottes. Eerste deel van tweeluik waarin de carrière van de god van joden, christenen en moslims wordt gevolgd aan de hand van feiten en sporen. Het eerste bekende spoor bevindt zich in het huidige Soedan. Daar liet farao Amenhotep III in de veertiende eeuw voor onze jaartelling in een tempel een godenlijstje aanbrengen waarin de naam Jahwe opduikt als god van de Shasu, een nomadenvolk. ZDF, 19.30-20.15u.

The Rolling Stones: Charlie is my Darling. Nooit eerder op televisie vertoonde documentaire uit 1965 over een tourneetje door Ierland, enkele weken nadat ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ op nummer 1 in de hitparade was gekomen. Bevat de eerste professioneel gefilmde concertopnamen, interviews met de vijf leden van de groep en beelden van sessies waarin aan nieuwe liedjes wordt gewerkt. BBC 2, 00.00-01.05u.

Amusement

Penoza. Eerste twee afleveringen van seizoen 2 van de vorig jaar succesvolle serie met Monic Hendrickx als Carmen, weduwe van een drugsdealer die zelf ook in de handel gaat. (Zie ook het artikel in de krant van vrijdag.) Ned.3, 20.25-22.00u.

Sport

Formule 1: Grote Prijs van Brazilië. Rechtstreeks verslag van de voorbereidingen en de race op het Autódromo José Carlos Pace, beter bekend als Interlagos, waar vandaag in de laatste race van het seizoen de beslissing valt in de strijd om de wereldtitel voor coureurs. BBC 1, 16.00-19.15u.