... tot Wassenaar

Ook in villadorp Wassenaar staat meer te koop dan ooit. Stunten met de vraagprijs komt in dat ‘topsegment’ snel neer op miljoenenkorting.

„Ik heb er net nog een bezichtiging gehad”, zegt de Wassenaarse makelaar Robert Luijckx opgewekt over het duurste huis in zijn etalage, landgoed Eikenrode, pal langs de druk bereden Rijksstraatweg. „Kijkers genoeg, maar ja, het gaat in mijn vak om kopers. Die zijn er op dit moment niet.”

Het bijna honderd jaar oude landhuis staat te koop voor 5,75 miljoen euro – kosten koper. De oorspronkelijke vraagprijs lag, toen eigenaar Hans Zandvliet het vijf jaar geleden op de markt zette, bijna vier miljoen hóger: 9,5 miljoen euro. Maar toen zat het belendende koetshuis er nog bij en het vrijstaande kantoor in de achtertuin. Dat heeft Zandvliet inmiddels teruggetrokken. Voor de huidige vraagprijs biedt hij nu alleen het hoofdhuis aan, een in 1913 ontworpen villa met dertien kamers. Plus een overdekt, vier meter diep zwembad, een tennisbaan en 13.600 vierkante meter aan tuin en bos. Zandvliet: „Als ik het huis eerst weet te verkopen dan verwacht ik dat die koper de rest er ook wel bij wil hebben.”

Zandvliet zegt „niet blij” te zijn dat zijn huis ondanks de hoge korting die hij erop geeft na vijf jaar nog altijd niet is verkocht. Wel is hij „realistisch”. „We hebben met die dalingen gewoon de markt voor soortgelijke huizen gevolgd. Als de buurman daalt, moet je wel volgen. Dan weet je dat zijn kijkers ook bij jou komen.”

Zakenman Zandvliet, die zijn fortuin onder meer vergaarde als de marketeer achter de flippo-rage, kocht het landgoed in 1996 voor 3,3 miljoen gulden. Hij wil verhuizen omdat zijn kinderen uit huis zijn, maar heeft geen haast. „Ik ga natuurlijk pas iets nieuws kopen als dit verkocht is.”

De moeizame verkoop van Eikenrode – twee eerdere kopers haakten af want kregen de financiering niet rond – illustreert dat de malaise op de huizenmarkt hard te voelen is in het topsegment voor miljonairs. De prijsdaling van de rietgekapte villa is in Wassenaar, of andere villadorpen, geen uitzondering: bijna 40 procent.

„Waar de prijsdalingen in het middensegment 10 tot 20 procent bedragen”, zegt collega-makelaar Alexander Kamberg van Schouwenhaghe Makelaardij, „liggen die in ons segment op wel 30 tot 40 procent. En ja, dan zit je al snel op een miljoen of meer eraf.”

Kamberg noemt, uit de losse pols, nog wat cijfers die bewijzen dat de markt voor miljoenenvilla’s „muurvast” zit. Stonden er in normale jaren, vóór de economische crisis, misschien tweehonderd huizen in Wassenaar te koop, nu zijn dat er „zeker zeshonderd”. En het aantal transacties is omgekeerd evenredig teruggelopen. „In het afgelopen kwartaal werden er in heel Wassenaar 19 huizen verkocht. Voor de crisis verkocht ik alles uit mijn aanbod. ”

Eigenaar Hans Zandvliet van Villa Eikenrode mikt vanaf nu op een nieuw segment kopers. „De particuliere markt ligt plat, de ambassadeurs in de buurt hebben al een residentie, dus ga ik het nu zoeken in een markt die nog groeit: de zorg. Ons landgoed is zeer geschikt voor een verzorgingstehuis voor welgestelden.”