Topoverleg in Oeganda over oplossen conflict in Oost-Congo

De leiders van Oeganda, Congo en Rwanda kwamen eerder deze week ook al bij elkaar in Kampala om over de situatie in oost-Congo te spreken. Foto AP

De president van Congo, Joseph Kabila, is vanochtend in de Oegandese hoofdstad Kampala topoverleg met landen uit de regio begonnen dat moet leiden tot een oplossing van het conflict in het oosten van Congo. Grote afwezige op de top is de president van Rwanda, Paul Kagame.

De afwezigheid van Kagame is een tegenslag voor de kans van slagen van het overleg omdat Rwanda een hoofdrol speelt in het conflict in oost-Congo. De regering van Kagame wordt beschuldigd van het steunen van de rebellengroep M23 die op dit moment tegen het Congolese regeringsleger vecht. De Rwandese regering ontkent deze beschuldiging overigens. Rwanda wordt op de top van vandaag vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo.

Kagame riep de rebellen van M23 eerder deze week wel op zich terug te trekken uit Goma, de grote stad in het oosten van Congo die de rebellen hebben veroverd op het regeringsleger. De Congolese president Kabila zei afgelopen week bereid te zijn te gaan praten met M23. Het hoofd van de politieke tak van M23 is vandaag bij de top in Kampala aanwezig. Het is onduidelijk of hij rechtstreeks zal praten met Kabila.

Vrees voor regionale oorlog groeit

De rebellen van M23 hebben aangekondigd te zijn begonnen “aan een reis om Congo te bevrijden”. Internationaal is er bezorgdheid dat Congo uit elkaar zal vallen als de opmars van M23 niet wordt gestuit. De staatshoofden zullen naar verwachting in Kampala spreken over het vormen van een regionale vredesmacht die de orde in het oosten van Congo kan herstellen.

Er is echter ook een kans dat de bemoeienis van andere landen zal leiden tot een regionale oorlog, schreef onze correspondent Koert Lindijer deze week in NRC Handelsblad:

Kabila heeft de internationale gemeenschap er al van overtuigd dat Rwanda verantwoordelijk is voor de opgelaaide strijd. Als hij zijn bondgenoot Angola hiervan ook weet te overtuigen, bestaat de kans dat het Angolese leger zich mengt in de strijd, waarna ook rechtstreekse interventie van het Rwandese leger een mogelijkheid wordt. Dan kan er opnieuw een regionale oorlog uitbreken in met Congo als strijdtoneel.