Rutte wil ruzie in VVD achter zich laten - ‘de rijen sluiten’

Mark Rutte verlaat het podium na zijn speech op het VVD-congres. Foto ANP / Bas Czerwinski

De VVD heeft een ‘knallende ruzie’ achter de rug, maar moet nu de rijen sluiten en aan de slag. Dat zei Mark Rutte in zijn toespraak op het congres van zijn partij in Den Bosch.

Over de samenwerking met de PvdA moet de VVD ‘niet verder mopperen’, zei Rutte.

“We gaan niet fuseren. De verschillen zullen alleen maar zichtbaarder worden. Maar de PvdA is tot nu toe wel een betrouwbare partner, en dat zal zo blijven.”

De VVD en de PvdA hebben gemeen dat ze Nederland sterker uit de crisis willen helpen, zei Rutte.

‘Jullie hebben het zwaar, dat realiseer ik me’

Rutte zei zich te realiseren dat veel VVD’ers ‘op zaterdag bij de Albert Heijn, en in toenemende mate ook bij de Aldi’ zijn aangesproken op de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. “Jullie hebben het zwaar gehad, dat realiseer ik me verdomd goed.”

Nu het plan van tafel is, is het volgens Rutte tijd om aan de slag te gaan met het nieuwe kabinet.

“We zijn in staat geweest de problemen te bespreken en de noodzakelijke aanpassingen aan te brengen. Nu moeten we de rijen sluiten en aan Nederland laten zien dat de VVD een partij is die zijn verantwoordelijkheid neemt.”

‘Mopperen, stoom afblazen en zand erover’

De achthonderd VVD’ers op het congres in de Brabanthallen beloonden de toespraak van Rutte met een staande ovatie. Er was vandaag wat ophef over de vraag of de JOVD-voorzitter wel of niet mocht spreken, maar de algemene stemming op het congres was vrolijk, liet NRC-redacteur Derk Stokmans eerder al weten.

“Voor de VVD is het een relatief inhoudelijke middag omdat er meestal niet over het functioneren van kabinet of fractie wordt gesproken. Er wordt wat stoom afgeblazen en hier en daar wat gemopperd over hoe het allemaal is gegaan, maar er heerst verder totaal geen spanning. De meeste leden hebben meer zoiets van ‘zand erover’. Ik denk dat veel leden in het vervolg iets beter zullen opletten.”

    • Lex Boon