Confrontatie betogers en politie bij antiregeringsprotesten Bangkok

De Thaise politie kwam vanochtend in Bangkok in aanvaring met antiregeringsbetogers. Foto Reuters / Damir Sagolj

Bij antiregeringsprotesten in de Thaise hoofdstad Bangkok is het vanochtend tot confrontaties met de politie gekomen. De betogers eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Het is het eerste grote antiregeringsprotest sinds Yingluck vorig jaar aan de macht kwam.

De demonstratie zelf verliep volgens persbureau AP vreedzaam, maar in een nabijgelegen straat liep het uit de hand toen betogers er een politiebarricade probeerden te doorbreken. Zowel de politieagenten als de betogers wierpen traangasgranaten naar elkaar. Volgens een politiewoordvoerder raakten vijf agenten gewond bij de confrontaties, van wie twee ernstig. Zeker honderddertig demonstranten zijn gearresteerd.

Diepe kloof tussen voor- en tegenstanders oud-president

De demonstratie toont de grote politieke kloof die is ontstaan in Thailand sinds Yinglucks broer en oud-president Thaksin Shinawatra in 2006 bij een militaire coup werd afgezet. Jaren van politieke instabiliteit volgden.

De groep die de demonstratie van vanochtend organiseerde, beschuldigt de regering van corruptie en een te zwak optreden tegen degenen die de monarchie beledigen. Ook is de groep, die wordt geleid door een gepensioneerde generaal, van mening dat de regering een marionet is van Thaksin.

Thaksin zelf werd in 2006 door een staatsgreep afgezet. Twee eerdere incarnaties van zijn partij zijn verboden, hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor corruptie en hij woont sinds vier jaar in zelf verkozen ballingsschap in Dubai.

Eerdere straatprotesten liepen uit de hand

Het populistische beleid van Thaksin en de zijnen, van goedkope gezondheidszorg, kleine leningen en een zero tolerance drugsbeleid, bleek de laatste jaren in Thailand onverminderd populair. Hij en zijn medestanders hebben alle vier de verkiezingen in het nieuwe millennium ruim gewonnen.

De grote overwinningsmarge van Yingluck gaf vorig jaar de hoop dat het afgelopen zou zijn met de straatprotesten die Thailand toen al een aantal jaren teisterden. In 2010 bereikten die een dieptepunt, toen tienduizenden medestanders van Thaksin in rode shirts het commercieel centrum van Bangkok bezetten. Het leger greep in en 92 mensen kwamen om.