Reis om de wereld in ... dagen

Let op! Dr. Zeepaard organiseert een wedstrijd. Stuur jij als snelste een ansichtkaart de wereld over?

Als je mailt, skypet of belt met Nieuw-Zeeland heb je meteen contact. Maar hoe snel is een gewone brief ? Daarover gaat de Eindejaarswedstrijd van De Kleine Wetenschap.

Wat is de bedoeling? Neem een ansichtkaart, liefst een grote. De wedstrijd is: wie stuurt die kaart het snelst de wereld over? Je stuurt de kaart eerst naar iemand in gebied 1: Europa (niet Nederland) of Afrika. De ontvanger moet hem doorsturen naar iemand in gebied 2: Azië. Dan naar 3 (Indonesië en Oceanië), en via 4 (Noord- of Zuid-Amerika) weer naar jou.

Wanneer heb ik gewonnen?

Als je kaart weer terug is, scan of fotografeer je hem. Stuur de foto digitaal naar zeepaard@nrc.nl. Inzendingen moeten op maandag 24 december binnen zijn. De eerste rond de wereld wint.

En hoe controleren jullie dat?

Stuur met je kaart een verzoek mee voor de ontvanger (niet in het Nederlands, dat snapt niemand). Vraag drie dingen: 1. Of hij een foto maakt van de kaart op een herkenbare plek in zijn woonplaats. Zoals het naambord van die plaats of een opvallend gebouw. 2. Of hij iets op de kaart wil schrijven, en zijn naam. En 3: of hij jou een mailtje stuurt als hij de kaart verder stuurt. Dan kan jij bijhouden of je kaart al opschiet.

Ik ken niemand in China. Misschien je tante wel, of kinderen uit de klas. Of je mailt met een school in, zeg maar, Brazilië, of zij jouw kaart willen ontvangen en doorsturen.

En wat win ik? Aan de verstuurders van de snelste kaarten geven we drie cadeaubonnen weg voor wetenschappelijk speelgoed.