Regionale leiders roepen Congolese rebellen op Goma te verlaten

De leiders van Rwanda, Oeganda en Congo eerder deze week op een bijeenkomst in Kampala. Foto AFP / Peter Busomoke

De leiders van de buurlanden van Congo hebben de Congolese rebellengroep M23 vanmiddag opgeroepen de deze week veroverde stad Goma te verlaten. Ook vragen de leiders de Congolese president Joseph Kabila te gaan praten met de rebellen.

Kabila en andere leiders kwamen vanochtend in de Oegandese hoofdstad Kampala bijeen om topoverleg te voeren over de situatie in het oosten van Congo. Grote afwezige op de top was de president van Rwanda, Paul Kagame, die ervan beschuldigd wordt de rebellen van M23 militair en financieel te steunen.

De leiders van de landen rondom Congo riepen M23 vanmiddag in een verklaring op zich terug te trekken uit Goma en hun verzet tegen het Congolese regeringsleger te staken omdat de regering van president Kabila democratisch gekozen is. De buurlanden roepen Kabila op met M23 te gaan praten en de “grieven” van de rebellen serieus te nemen. De buurlanden willen ook dat er een vredesmacht actief wordt in het oosten van Congo.

De rebellen van M23 hebben eerder aangekondigd te zijn begonnen “aan een reis om Congo te bevrijden”. Internationaal is er bezorgdheid dat Congo uit elkaar zal vallen als de opmars van M23 niet wordt gestuit. Er is ook een kans dat de bemoeienis van andere landen zal leiden tot een regionale oorlog.