Pensioenbeleggers opperen Nationale Hypotheekbank

Hypotheekadvies bij De Hypotheker in Den Haag. APG en PGGM, de twee grootste pensioenbeleggers van Nederland, zijn bereid grootschalig in hypotheken te stappen. Foto ANP / Lex van Lieshout

APG en PGGM, de twee grootste pensioenbeleggers van Nederland, zijn bereid grootschalig in hypotheken te stappen. Een Nationale Hypotheekbank zou voor tientallen miljarden aan hypotheken kunnen overnemen en zo banken weer wat lucht geven, schrijft de Volkskrant vanochtend. Het kabinet moet wel helpen met het oprichten van zo’n bank.

De Nationale Hypotheekbank waarvoor de fondsen pleiten moet de huizenmarkt en de bouw weer op gang helpen. Met het plan reageren APG en PGGM, die samen 450 miljard euro beheren, op een oproep van VNO-NCW-topman Bernard Wientjes. Die roept het kabinet vandaag in het Financieele Dagblad op om de bouw en de woningmarkt te redden.

De pensioenbeleggers, die eerder nog weigerden om in de bouw en de woningmarkt te stappen, zouden alleen de hypotheken willen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. In die regeling, waarbij een bank toch zijn geld krijgt als huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen, gaat nu zo’n 130 miljard euro om.

De NHG zou volgens de fondsen moeten worden omgevormd tot een Nationale Hypotheekbank. De bank moet schuldpapier uitgeven ter waarde van de hypotheken, dat dan door de overheid moet worden gegarandeerd.

    • Pim van den Dool