Palestijn gedood aan grens Gaza

Een 20-jarige Palestijn is vrijdag langs de grens tussen Israël en Gaza omgekomen door Israëlisch geweervuur, in wat volgens Hamas „een eerste schending door Israël van het bestand” is dat woensdag is afgesproken. Hierna zijn er echter geen nieuwe incidenten geweest.

Volgens ooggetuigen namen Israëlische soldaten bij het dorpje Khouzaa een groepje Palestijnen onder vuur toen zij dicht bij een grensafscheiding kwamen. Het zou voor het merendeel gaan om boeren die naar hun land wilden, in een strook die door het Israëlische leger als verboden gebied was aangemerkt. Daarbij werd een man gedood en raakte een twintigtal anderen gewond.

Volgens het Israëlische leger ging het om een groep van ongeveer driehonderd Palestijnen die geweld begonnen te gebruiken. De soldaten zouden na waarschuwingsschoten op de benen hebben geschoten.

Donderdag waren bij vergelijkbare incidenten langs de grens zes Palestijnen gewond geraakt. Maar de wapenstilstand van woensdag hield vrijdagavond nog steeds stand.

In de Palestijnse gebieden op de westelijke Jordaanoever voorspelden medewerkers van president Abbas vrijdag dat hij zich volgende week hard zal opstellen bij de Palestijnse pogingen om binnen de Verenigde Naties als staat erkend te worden. Abbas was in het Gazaconflict een toeschouwer. Hij heeft een publicitair succes nodig om niet verder geïsoleerd te raken. Voor donderdag staat een stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de Palestijnse aanvraag gepland. (AFP, Reuters, AP)

Netanyahu dacht in Gaza aan verkiezingen: Pagina 8-9