Nieuwsoverzicht

NS-treinstel breekt op station Sassenheim

Rotterdam. Een treinstel van NS is vrijdag in tweeën gebroken. Op station Sassenheim brak door nog onbekende oorzaak een kabel af in het treinstel. Die kabel hield twee delen van de trein bij elkaar. Uit voorzorg houdt de NS de overige elf treinen van hetzelfde type uit de dienstregeling. Het gaat om een nieuwe dubbeldeks intercity. Door de breuk scheurde het harmonicagedeelte, waarmee reizigers van het ene naar het andere treinstel kunnen lopen. Daar stond op het moment van de breuk niemand. Niemand raakte gewond. De trein remde na de breuk automatisch af. Volgens de NS traden alle veiligheidssystemen van de trein naar behoren in werking. De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt een onderzoek in. (Novum)

Kabinet: sigaretten alleen vanaf 18 jaar

Den Haag. De minimumleeftijd om tabak te mogen kopen gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe, maakte staatssecretaris van VolksgezondheidVan Rijn (PvdA) vrijdag bekend na de ministerraad. Het wetsvoorstel voor wijziging van de tabakswet wordt zo spoedig mogelijk ingediend, zij hij. „Het is een maatregel die de gezondheid bevordert en die ook helpt om bijvoorbeeld schoolpleinen rookvrij te krijgen.” Het wordt voor ouders ook gemakkelijker hun kinderen uit te leggen dat alle genotsmiddelen pas vanaf 18 jaar mogen worden genuttigd, zei Van Rijn. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord ook al af de minimumleeftijd voor het drinken alcohol naar 18 jaar te verhogen. (Novum)

Schutter Malmö krijgt levenslang

Stockholm. De 40-jarige Zweed die in Malmö verscheidene malen op immigranten heeft geschoten en daarbij zeker twee mensen doodde, is vrijdag veroordeeld tot levenslang. Hij was in 2010 gearresteerd nadat zeker tien keer immigranten waren beschoten. Hij werd veroordeeld voor aanslagen in 2009. Twee moorden in 2003 konden niet aan hem toegeschreven worden. (AFP, Reuters)

Koroma blijft aan macht in Sierra Leone

Freetown. De zittende president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, heeft de presidentsverkiezingen gewonnen met 58,7 procent. De kiescommissie maakte de officiële uitslag vrijdag bekend. Oppositieleider Julius Maada Bio kreeg 37,4 procent. Onder Koroma is de economie van het arme Afrikaanse land, tot 2001 verwikkeld in een burgeroorlog, sterk gegroeid. (AP)

Cultuurkaart gered met geld van OCW

Rotterdam. Minister Bussemaker (PvdA, OCW), heeft het geld gevonden om de cultuurkaart te redden voor ten minste een jaar. Dat bleek gisteren uit de beantwoording van Kamervragen. De benodigde 350.000 euro komt uit een pot van 750.000 euro die bedoeld is voor de culturele evenementen in het zogenoemde Ruslandjaar (2013) . Het vorige kabinet besloot de rijkssubsidie voor de kaart te stoppen. Leerlingen krijgen met de kaart korting op culturele evenementen. (NRC)