Terugkijken: VVD-leden bespreken regeerakkoord op congres

De leden van de VVD komen vandaag in Den Bosch bijeen voor een congres. Het gaat om het eerste congres sinds de liberalen vorige maand in zee gingen met de PvdA. Naar verwachting zijn er veel kritische geluiden te horen.

Den Haag - Vandaag is weer de start van de wekelijkse persconferentie van de minister president Mark Rutte. foto: ANP/Evert-Jan Daniels

De leden van de VVD kwamen vandaag in Den Bosch bijeen voor een congres. Het was het eerste congres van de partij sinds de liberalen vorige maand in zee gingen met de PvdA.

Door al het gedoe rond de inkomensafhankelijke zorgpremie van de afgelopen weken kwam de VVD vandaag voor het eerst in jaren in mineur bij elkaar, schreef onze politiek redacteur Derk Stokmans vandaag in NRC Handelsblad:

In de peilingen is de partij gehalveerd. Honderden leden zegden op. Op ledenavonden werden Kamerleden van kiezersbedrog beticht. Huiskrant De Telegraaf liet Mark Rutte vallen en keerde zich de eerste weken na de presentatie van het regeerakkoord bijna dagelijks op de voorpagina tegen het kabinet. Rutte bood zijn excuses aan voor zijn handelen, een unicum voor een partij die altijd mooi weer wil uitstralen. En voor een leider van wie concurrenten jaloers zeggen dat hij een teflonlaag heeft.

Ophef over JOVD-voorzitter

Er was de afgelopen dagen een hoop te doen over de vraag of de voorzitter van de JOVD, Jarico Vos, op het congres zou mogen spreken. Vos wilde de leden graag toespreken, maar het partijbestuur van de VVD stelde zich op het standpunt dat de opzet van het congres, waar alle leden hun zegje moeten kunnen doen over het regeerakkoord, geen “voorkeursbehandeling” voor de JOVD past.

Toen partijvoorzitter Benk Korthals vanochtend op het congres zei dat Vos definitief niet mocht spreken, klonk er protest. Toen iemand uit de zaal voorstelde om de jonge liberalen toch vijf minuten te geven, leidde dat tot een groot applaus. Korthals ging daarop door de pomp en toonde zich bereid de JOVD toch op het podium te laten.

Vos bepleitte dat de VVD-fracties in de Tweede en Eerste Kamer de grenzen van het regeerakkoord moeten opzoeken om de principes van de VVD te beschermen. Bekijk hier zijn speech.

De dag werd afgesloten met een speech van partijleider Mark Rutte. De VVD heeft een ‘knallende ruzie’ achter de rug, maar moet nu de rijen sluiten en aan de slag, zo sprak hij.

    • Pim van den Dool