Lid Pussy Riot in conflict met medegevangenen

Een van de twee veroordeelde leden van de Russische punkband Pussy Riot is vrijdag naar een aparte cel overgebracht, afgescheiden van de rest, wegens spanningen met andere gedetineerden.

„Er was een conflict” tussen de 24-jarige Maria Aljochina en haar medegevangenen, zei haar advocaat. Zij zou hebben geweigerd mee te doen aan een hongerstaking in de strafgevangenis in Perm, meer dan 1.100 kilometer van Moskou, in de uitlopers van het Oeral gebergte. Wat de aanleiding was voor de hongerstaking, is onduidelijk.

Een woordvoerder van de gevangenis sprak berichten in Russische media tegen dat Aljochina ruzie had gehad over godsdienstkwesties. Zij is veroordeeld wegens een ‘punk-gebed’ in een orthodoxe kerk om Rusland van Poetin te bevrijden. De woordvoerder zei niets te weten van persberichten dat Aljochina door medegevangenen met de dood is bedreigd.

De zangeres van Pussy Riot is tot twee jaar cel veroordeeld. Haar eveneens veroordeelde collega Nadezjda Tolokonnikova zit in een andere gevangenis, in Mordovia.

In het buitenland is veel kritiek op de veroordeling, onder andere door zangeres Madonna. Daarop diende een Russische groep een schadeclaim van miljoenen in omdat Madonna op een concert in Sint Petersburg de rechten van homoseksuelen had verdedigd. Madonna zou zo de geboortecijfers negatief hebben beïnvloed en het land potentiële soldaten hebben onthouden. De claim is donderdag verworpen – nadat de rechter had gedreigd journalisten weg te sturen omdat zij te veel lachten. (AP)