Larry ‘JR’ Hagman (81) overleden

Larry Hagman als J. R. Ewing in 2010 op een filmfestival in Monte Carlo. Foto Reuters / Eric Gaillard

De Amerikaanse acteur Larry Hagman is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Dallas Morning News gemeld. Hagman was vooral bekend van zijn rol als oliebaron in de populaire televisieserie Dallas.

Hagman overleed in een ziekenhuis in Dallas aan de gevolgen van keelkanker. Hij leed eerder aan andere vormen van kanker en dronk de laatste decennia van zijn leven extreem veel.

Dallas, dat van Hagman een superster maakte, werd voor het eerst uitgezonden in 1978. Het was “de moeder aller soapseries”, schreef NRC Handelsblad eerder dit jaar nog. In de jaren 80 was ook Nederland in de ban van de Texaanse familie Ewing en hun intriges. Zeven miljoen kijkers trok Dallas op zijn hoogtepunt.

‘Grotesk, artificieel en larger than life’

Dallas was voor de meeste Nederlanders gewoon een heerlijke soap, maar ook de linkse culturele elite ging meekijken, als guilty pleasure, schreef onze mediaredacteur Wilfred Takken:

Dallas was toch al geen serie die je heel serieus moest nemen. Dallas was grotesk, artificieel, larger than life; geknipt voor camp. Intellectuele fans konden zich ook nog verschuilen achter publicaties van onderzoekers uit de lichte wetenschappen, die toen net postmodern over pulp begonnen te schrijven.

Ewing, de rol die Larry Hagman vervulde, stond symbool voor het in Europa verfoeide Reagan-tijdperk, aldus Takken:

J.R. Ewing was een van de gezichten van het verfoeide, rechtse Reagan-tijdperk: ‘Greed is good’. In de lente dat J.R. Ewing werd neergeschoten, begon ex-acteur Ronald Reagan aan zijn opmars naar het Witte Huis. Reagan werd in cartoons zelf vaak afgebeeld als cowboy met een simpel wereldbeeld waarin het veilig stellen van de oliebelangen een belangrijke rol speelde.

In juni van dit jaar begon in de VS een vervolg op Dallas. In Nederland zond Net 5 de vervolgserie dit najaar uit. Larry Hagman speelde ook weer mee in deze serie. Hij dronk op de set vier flessen champagne per dag, maar zag er naar verluidt nog fantastisch uit.