Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Video: de hele buurt loopt in de zelfgebreide truien van Loes Veenstra

Loes Veenstra uit Rotterdam is verslaafd aan breien. Sinds 1955 heeft ze min of meer aan één stuk door gebreid. Het productietempo ligt hoger dan het weggeeftempo, waardoor haar huis vol ligt met ongedragen, zelfgemaakte truien.

Ontwerpster Christien Meindertsma stuitte onlangs op de verzameling huisvlijt en besloot de truien te fotograferen en er een boek van te maken. Meindertsma:

“Sommige truien hebben bizarre designs, maar er zitten ook echt prachtexemplaren tussen. Alle truien heeft ze in afgelopen vijftig jaar gebreid en schetsen samen een tijdsbeeld van motieven en kleuren. Zo zit er een neon roze trui van synthetische angorawol tussen uit de jaren tachtig.”

Meindertsma wilde echter nog iets meer doen met de truien en besloot om samen met kunstbureau Wandschappen een eerbetoon te organiseren aan Loes Veenstra en haar truien. Een soort flashmob met buurtbewoners die allemaal een van de truien hebben aangetrokken is het resultaat:

Meindertsma:

“Het leek ons gewoon heel leuk om een keer alle truien, die dus nooit zijn gedragen, bij elkaar te zien. Loes wist dat ik met een boek bezig was, maar wist niks van deze verrassing. Ze vond het leuk, maar reageerde wel een beetje stoïcijns. Maar zo’n type is het ook wel beetje. We hebben een keer in haar huis al haar truien op kleur verzameld. Een geweldig gezicht. Maar ook toen zei ze, met een sigaretje in haar mond, niet veel meer dan “oh, leuk”.”

Het project maakt deel uit van een tentoonstelling over het leven in Carnisse, de wijk in Rotterdam-Zuid waar Loes Veenstra woont. Daar zijn ook alle truien te bezichtigen. Zit er iets van je smaak bij? Binnenkort worden ze geveild.