Justitie dicht bij kijkers

Presentatie: Maureen du Toit en Daan Nieber. Foto SBS/Elvin Boer

Recht van Nederland SBS 6, 22.50 - 23.45 uur

„De meest interessante en opmerkelijke gerechtelijke uitspraken van de week”, belooft SBS 6. „Moordzaken, maar ook delicten die dichter bij de belevingswereld van de kijker staan.”

Al die strafzaken worden voortaan wekelijks op zondagavond behandeld in het nieuwe televisiemagazine Recht van Nederland. Het programma wordt gepresenteerd door Maureen du Toit (ex-Hart van Nederland) en Daan Nieber (ex-PowNews). Zij krijgen in de studio bijstand van de Haagse officier van justitie Wouter Bos of de Bossche persrechter Lieneke de Klerk. „Het programma voldoet uitstekend aan onze wens om meer uitleg te geven over wat we doen en waarom”, zegt woordvoerder Erwin Schievink van het Openbaar Ministerie. En zo denken de rechters er ook over. De persrechter zal evenwel geen commentaar geven op uitspraken. „Er wordt alleen duiding verstrekt”, zegt woordvoerder Michiel de Boer namens de rechters.

Per aflevering, die pas in het weekend wordt voltooid, worden zo’n vier uitspraken behandeld. Zondag gaat het over een moordzaak in Utrecht, een overval op een snackbar in Arnhem, een burenruzie en een handgemeen tussen een conducteur en een zwartrijder. „Wij ontsluiten ook het verhaal achter een delict”, zegt Nieber. Geweldsdelicten lijken voorrang te krijgen. De meest spraakmakende uitspraak van deze week, de vrijspraak van de van meineed beschuldigde ex-rechters Kalbfleisch en Westenberg, komt niet aan bod.

Het programma wordt gemaakt door Flare Media, van Nina en Pieter Storms en Charles Groenhuijsen, en telt vooralsnog acht afleveringen.

    • Marcel Haenen