JOVD-voorzitter mag spreken en roept partij op principes te bewaken

JOVD-voorzitter Jarico Vos vanochtend voor aanvang van het VVD-congres. Foto ANP / Bas Czerwinski

De VVD-fracties in de Tweede en Eerste Kamer moeten ze de grenzen van het regeerakkoord opzoeken om de principes van de VVD te beschermen. Dat bepleitte de voorzitter van de JOVD, Jarico Vos, vanmiddag op het congres van de liberalen in Den Bosch.

Er was de afgelopen dagen een hoop te doen over de vraag of Vos op het congres zou mogen spreken. Vos wilde de leden graag toespreken, maar het partijbestuur van de VVD stelde zich op het standpunt dat de opzet van het congres, waar alle leden hun zegje moeten kunnen doen over het regeerakkoord, geen “voorkeursbehandeling” voor de JOVD past.

Toen partijvoorzitter Benk Korthals vanochtend op het congres zei dat Vos definitief niet mocht spreken, klonk er protest. Toen iemand uit de zaal voorstelde om de jonge liberalen toch vijf minuten te geven, leidde dat tot een groot applaus. Korthals ging daarop door de pomp en toonde zich bereid de JOVD toch op het podium te laten.

Twitter avatar jaricovos Jarico Vos Jongeren krijgen een stem: JOVD mag spreken. Dank aan alle liberalen die dit mogelijk hebben gemaakt!

De ophef over of Vos wel of niet mocht spreken heeft de VVD meer schade berokkent dan de inhoud van Vos’ toespraak, denkt onze verslaggever Derk Stokmans, die op het VVD-congres aanwezig is:

“De partij heeft zich veel publicitair veel schade berokkent door zo moeilijk te doen. Dit was communicatief vrij onhandig.”

JOVD-voorzitter: te gemakkelijk compromissen gesloten

Vos zei in zijn korte toespraak dat het regeerakkoord van VVD en PvdA veel goede maatregelen bevat, zoals hervormingen op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. De JOVD-voorzitter was echter ook kritisch omdat er volgens hem “te gemakkelijk” afspraken waren gemaakt “die tegen onze liberale principes ingaan”. Als voorbeeld noemde hij maatregelen die de inkomensverschillen moeten verkleinen.

De JOVD hoopt dat de fracties van de VVD in de Tweede en Eerste Kamer het liberale profiel van de partij de komende jaren zullen bewaken. “Sta op en spreek je uit voor onze liberale woorden, zeker als onze principes verloochend dreigend te worden”, aldus Vos.

Hoewel Vos niet de enige was met kritiek op het regeerakkoord, is de algemene stemming op het congres vrolijk, zegt Stokmans:

“Voor de VVD is het een relatief inhoudelijke middag omdat er meestal niet over het functioneren van kabinet of fractie wordt gesproken. Er wordt wat stoom afgeblazen en hier en daar wat gemopperd over hoe het allemaal is gegaan, maar er heerst verder totaal geen spanning. De meeste leden hebben meer zoiets van ‘zand erover’. Ik denk dat veel leden in het vervolg iets beter zullen opletten.”

Kwart VVD-leden wil voortaan congres over regeerakkoord

Vanwege de onrust die de laatste weken binnen de VVD was ontstaan over het regeerakkoord, gingen op het congres stemmen op de leden zich voortaan in een congres te laten uitspreken over het regeerakkoord, zoals bijvoorbeeld bij de PvdA gebruikelijk is. Het partijbestuur ziet hier echter niets in en kreeg voor die opstelling de steun van de meerderheid van de leden. Een kwart gaf echter aan voortaan wel te willen stemmen over een akkoord.

Partijvoorzitter Korthals zei verder dat de VVD overweegt om een commissie in te stellen waar liberale politici en bestuurders terecht kunnen met vragen over integriteit. De commissie zou zich moeten buigen over de vraag of de VVD meer moet doen aan integriteit. Verschillende VVD-bestuurders zijn de afgelopen tijd in opspraak gekomen wegens belangenverstrengeling en corruptie.

    • Pim van den Dool