Internationaal Strafhof wil ook vrouw Gbagbo

Het Internationale Strafhof heeft Ivoorkust in verlegenheid gebracht door het uitleveringsverzoek voor Simone Gbagbo, vrouw van ex-president Laurent Gbagbo, publiek te maken.

Al in februari had het Strafhof diin stilte Ivoorkust ingelicht over een arrestatiebevel tegen Simone Gbagbo. Donderdag maakte het hof dit publiek, om de druk op president Alassane Ouattara te vergroten.

Laurent Gbagbo en zijn vrouw Simone zijn volgens de aanklacht van het hof schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Nadat Gbagbo bij de verkiezingen in 2010 had geweigerd zijn nederlaag te erkennen, brak politiek geweld uit. Daarbij zijn zeker drieduizend mensen gedood.

Laurent Gbagbo is vorig jaar al overgedragen aan het hof in Den Haag. Hij en zijn vrouw waren in april 2011 gearresteerd na een militaire aanval, met hulp van Franse troepen, op het complex in Abidjan waar zij zich hadden verschanst.

In een poging de politieke dialoog met zijn tegenstanders op gang te brengen, heeft steeds president Ouattara gezegd dat de justitie in Ivoorkust zelf in staat is om de strafzaken af te handelen. Hij geeft er de voorkeur aan „alle Ivorianen in Ivoorkust te berechten”. Vrijdag zeiden medewerkers van Ouattara dat hij „niet erg happig” is op het uitleveringsverzoek. Een officieel antwoord zou komen „op een opportuun moment”.

Simone Gbagbo, nu 63 jaar, had volgens waarnemers veel macht in Ivoorkust. Volgens sommigen was het vooral onder haar invloed dat Laurent Gbagbo weigerde na de verkiezingen in 2010 het presidentschap op te geven.

„Mevrouw Gbagbo stond ideologisch en beroepshalve erg dicht bij haar man” en gedroeg zich „als zijn alter ego”, aldus het arrestatiebevel. De openbare aanklager van het Strafhof houdt haar verantwoordelijk voor „moord, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, andere onmenselijke daden en vervolging”. Zij is de eerste vrouw die door het Strafhof wordt aangeklaagd. (AFP)