Hoge Raad hekelt maatregelen Morsi - dinsdag grote demonstraties

Het Tahrir-plein in Kairo, gisterenavond. Het waren de zwaarste protesten sinds het aantreden van Morsi. Ook vandaag waren er op het centrale plein nog altijd honderden mensen aanwezig. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

De Egyptische Hoge Raad heeft de grondwetswijzigingen die president Mohammed Morsi eerder deze week doorvoerde een ‘ongehoorde aanval op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht’ genoemd. Zowel tegenstanders als aanhangers van Morsi organiseren dinsdag grote protesten.

De Hoge Raad zei in een verklaring de stappen van Morsi te betreuren, aldus het Egyptische staatspersbureau MENA. Morsi krijgt onder meer de mogelijkheid maatregelen te treffen om ‘de revolutie te beschermen’. Volgens rechtengroepen zijn deze maatregelen gelijk aan de zo gehate noodwetten die onder oud-president Hosni Mubarak van kracht waren.

Presidentiële wetten niet aanvechten bij de rechter

In het decreet dat Morsi afgelopen week afkondigde staat dat presidentiële wetten, decreten en besluiten niet kunnen worden aangevochten bij de rechter. Deze regel geldt, aldus het decreet, totdat een nieuw parlement is gekozen en een nieuwe grondwet is aangenomen. Verder kan de grondwetgevende vergadering niet door de rechter worden ontbonden. Veel niet-moslimgroepen hebben recentelijk dit beraad verlaten uit protest tegen de opstelling van de Moslimbroederschap.

Met hun verklaring, die vandaag na een spoedberaad naar buiten werd gebracht, scharen de rechters zich achter een groeiende lijst van leiders en activisten uit verschillende politieke gelederen die de decreten verwerpen.

De Hoge Raad bestaat grotendeels uit rechters die door Mubarak zijn benoemd.

Voor- en tegenstanders gaan dinsdag demonstreren

Gisteren waren in Kairo de zwaarste protesten sinds het aantreden van Morsi. Ook vandaag waren er op het centrale Tahrir-plein in Kairo nog altijd honderden mensen aanwezig. Ook zijn er weer tenten neergezet.

NOS-correspondent Sander van Hoorn:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Werd net iets grimmiger op Tahrirplein. Schermutselingen met politie -> traangas. Maar overwegend rustig. Niet veel mensen ook

Een reportage van Al Jazeera over de protesten van gisteren

Oppositiegroepen hebben opgeroepen tot een grote demonstratie tegen de decreten op dinsdag. Volgens hen maken de maatregelen van Morsi een ‘nieuwe farao’. Ook de Moslimbroederschap heeft een massale demonstratie voor dinsdag aangekondigd om steun aan Morsi te betuigen. De twee demonstraties vinden op verschillende plekken plaats.

De polarisatie in Egypte is groot, schreef NRC Handelsblad vandaag:

“De seculiere en liberale tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi protesteren fel tegen de manier waarop hij zijn bevoegdheden heeft uitgebreid en de gerechtelijke macht onder controle probeert te brengen. Zij zien dat als een terugkeer naar de dictatuur. Maar zijn medestanders, overwegend aanhangers van de Moslimbroederschap, zien de machtsuitbreiding als een poging om de chaotische en trage overgang naar democratie rustiger te laten verlopen.”

    • Lex Boon