FNV blij met oproep jongeren tot vernieuwing vakcentrales

Foto ANP / Marcel Antonisse

FNV-voorzitter Ton Heerts is het eens met het pleidooi van de jongerenorganisaties van FNV en CNV dat de top van de vakcentrales radicaal vernieuwd moet worden. Dat zei hij vanochtend in de Tros Nieuwsshow op Radio 1.

Heerts reageerde in het programma op de voorzitters van FNV Jong en CNV Jongeren, Dennis Wiersma en IJmert Muilwijk, die gisteravond in Nieuwsuur lieten weten geen vertrouwen meer te hebben in de top van hun vakbonden. Ze pleiten voor drastische vernieuwingen en willen dat mensen zich aanmelden als nieuwe bestuurder. Dat kan via de website nieuwetop.nl.

Heerts erkende vanochtend op de radio dat de vakcentrales meer moeten vernieuwen:

“Jongerenorganisaties die zich zo springlevend inzetten verdienen steun. Ik herken en erken dat er nieuwe bestuurlijke mensen moeten opstaan die de komende jaren de nieuwe vakbeweging gaan trekken.”

Volgens Wiersma en Muilwijk zijn de vakbonden nu alleen bezig met het behoud van eerder verworven rechten. Liever zien zij dat de bonden zich richten op een betere verdeling van zekerheden. Zo moet er een betere verdeling komen tussen vast werk en flexwerk en tussen de ‘haves’ en ‘have nots’. Ook moet er meer aandacht komen voor de pensioenen, waarvan voor jongeren steeds minder overblijft.

    • Pim van den Dool