Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Felle kritiek op doorstart elektronisch patiëntendossier

Een vrouwelijke arts met een stapel patientendossiers. Tweede-Kamerleden zijn geschrokken van de manier waarop het elektronisch patiëntendossier alsnog gelanceerd wordt. Foto Hollandse Hoogte / Marc de Haan

Tweede-Kamerleden zijn geschrokken van de manier waarop het elektronisch patiëntendossier alsnog gelanceerd wordt. Om te bevorderen dat zoveel mogelijk patiënten instemmen met het gebruik van hun medische dossiers in een landelijk systeem, gaan zorgverzekeraars artsen en apothekers extra belonen, onthulde NRC Handelsblad vandaag.

Huisartsen en apothekers gaan geld verdienen aan iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Medici die niet meedoen dreigen op termijn geen contract te krijgen van de verzekeraar waardoor zij in feite niet meer kunnen functioneren.

Lea Bouwmeester van de PvdA spreekt van een “bizarre constructie”.

“Open en eerlijke informatie geven zodat een patiënt voor en nadelen kan afwegen is prima. Maar een financiële prikkel is totaal overbodig en ongewenst. Het nieuwe systeem moet niet doorgedrukt worden.”

Renske Leijten van de SP noemt de betalingsconstructie “waanzinnig”.

“Bij het EPD blijft de grote vraag: welk belang wordt hier mee gediend? Het is schokkend dat artsen en apothekers straks uitgesloten worden van contracten als ze niet meedoen. Ik begrijp ook dat je als arts of apotheker een financieel nadeel hebt als je niet meedoet. Op deze manier is de hele keuzevrijheid, zoals we die hebben afgesproken, een farce.”

Leijten heeft een debat aangevraagd met minister Schippers (Volksgezondheid, VVD).

“Iedereen is het erover eens dat het uitwisselen van medische gegevens heel nuttig kan zijn. Maar onder welke voorwaarden? En moet dat onder regie van de zorgverzekeraars?”

Lea Bouwmeester vindt eveneens dat er meer aandacht moet zijn voor de eventuele nadelen van het EPD en de zorgen in de samenleving.

“Het vernieuwde EPD verhoogt de kwaliteit en kan onnodige fouten voorkomen. Dit is in belang van patiënt, maar de zorgen van die patiënt moeten wel serieus genomen worden. Het systeem moet wel veilig zijn en de privacy waarborgen. Het is onduidelijk of het nieuwe systeem hieraan voldoet, ik heb de indruk van niet.”

Lees vandaag in NRC Weekend (of in de digitale editie) een uitgebreid verhaal over het Elektronisch Patiëntendossier dat vorig jaar in de Eerste Kamer strandde, maar er nu toch komt. De twijfels over de vraag of de toegang tot de medische gegevens wel goed beveiligd is zijn echter nog steeds dezelfde.