NEC wint - RKC, Groningen, VVV, Heerenveen, Willem II en Heracles gelijk

In de Eredivisie heeft NEC vanavond met 2-0 van FC Utrecht gewonnen. De wedstrijd tussen RKC en Groningen eindigde in een 1-1 gelijkspel. Dat was ook de einduitslag bij VVV tegen Heerenveen. Hekkensluiter Willem II wist tegen Heracles een punt te pakken: 2-2.

FC Utrecht blundert naar verlies bij NEC

NEC heeft FC Utrecht vanavond in de Goffert met 2-0 naar huis gestuurd. Een fout van Mark van der Maarel en een fikse blunder van doelman Robbin Ruiter leidden de Nijmeegse overwinning in. Rick ten Voorde en Melvin Platje profiteerden van het defensieve gekluns. Beide ploegen staan nu op 22 punten, twee minder dan nummer vijf Feyenoord dat zondag op bezoek gaat bij AZ.

Van der Maarel zette na een goed kwartier een tackle verkeerd in en mistte de bal compleet, waardoor de bij Utrecht opgeleide Leroy George ervandoor kon gaan. Vervolgens kon Ten Voorde zijn voorzet tegen het net schieten. Utrecht kwam daarna iets beter in zijn spel, maar een enorme kans voor Alexander Gerndt werd op miraculeuze van de lijn gehaald door Michel Breuer.

Nadat NEC vijf minuten voor rust een aanval zag stranden in de handen van Ruiter maakte de 25-jarige doelman de waarschijnlijk grootste fout in zijn loopbaan. Hij gooide de bal voor zich uit om rustig uit te trappen, waarop de achtergebleven Ten Voorde de bal simpel afnam en Platje een niet te missen kans op de 2-0 gaf.

Na rust ging het spel op en neer, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. In blessuretijd pegelde de bij Utrecht ingevallen Bob Schepers de bal nog tegen de lat, maar daar bleef het bij. Zijn ploeggenoot Dave Bulthuis moest tien minuten voor tijd het veld verlaten nadat een overtreding op Kevin Wattamaleo hem zijn tweede gele kaart had opgeleverd.

Remise voor Heerenveen bij VVV-Venlo

Sc Heerenveen wist na twee nederlagen op rij weer eens een punt te pakken. De ploeg van trainer Marco van Basten speelde met 1-1 gelijk bij VVV-Venlo. Bryan Linssen brak tien minuten na rust de ban voor de thuisploeg, maar Alfred Finnbogason bracht de Friezen met zijn tiende competitietreffer langszij.

Zowel Heerenveen als VVV slaagt er vooralsnog niet in om zich te ontworstelen aan de degradatiezorgen. De Limburgers staan voorlaatste met tien punten, Heerenveen doet het met veertien punten niet veel beter.

De enige grote mogelijkheid kwam in de eerste helft op naam van VVV-middenvelder Ricky van Haaren, die met een fraaie vrije trap de lat raakte. Beide ploegen hadden tot dan toe weinig aanspraak gemaakt op een treffer, maar na de pauze kwam daar verandering in.

De openingstreffer kwam voor een groot deel op het conto van invaller Yanic Wildschut. De linksbuiten bracht de Heerenveen-defensie aan het wankelen, waarna Linssen de bal in de klussituatie in het doel werkte. Even daarvoor had Marcel Seip aan de andere kant nog een bal van de lijn moeten halen van Daniël de Ridder.

Een Friese treffer liet echter niet lang op zich wachten. Finnbogason werd weggestuurd door Marco Pappa en passeerde doelman Niki Mäenpää. Het spel golfde in het vervolg op en neer, maar de beste kansen waren voor VVV. Zo schampte Wildschut nog de lat met een kopbal.

Middenmotors RKC en Groningen in evenwicht

Uit het duel tussen middenmotors RKC Waalwijk en FC Groningen is ook geen winnaar gekomen: 1-1. Aanvoerder Kees Kwakman zette de noorderlingen twee minuten voor rust op 0-1, waarna zijn collega-captain bij RKC Ard van Peppen elf minuten voor tijd voor de puntendeling zorgde. De Waalwijkers blijven met zeventien punten op de tiende plek steken, Groningen heeft een puntje minder verzameld.

Florian Jozefzoon passeerde na 26 minuten de Groningse doelman en leek de score te openen, maar de grensrechter vlagde voor buitenspel. Vijf minuten later dacht de ploeg van Erwin Koeman voor de tweede keer op voorsprong te komen, was het niet dat Robert Braber de bal met de hand in het doel werkte. De goal viel uiteindelijk vlak voor rust aan de andere kant toen Kwakman een door Virgil van Dijk klaargelegde bal tegen het net joeg.

In de niet al te beste tweede helft was RKC de bovenliggende ploeg. De lichte druk leidde vlak na rust tot een aardige kopbal van Henrico Drost, maar doelman Luciano Da Silva bleek niet in slaap te zijn gesukkeld. Op een fijne knal van Van Dijk aan de andere kant na viel er vervolgens tot de slotfase weinig te genieten voor beide goals.

Na een subtiele één-twee in het strafschopgebied tussen Van Peppen en de ingevallen Mart Lieder tikte de vleugelverdediger de bal na 79 minuten knap langs Luciano. Vervolgens ging RKC op zoek naar drie punten, waarna Teddy Chevalier de bal op de paal mikte. De Franse topscorer van RKC kreeg vlak voor tijd nog een aardige kans, maar Luciano bleek opnieuw een sta-in-de-weg.

De wedstrijd kreeg nog een naar staartje toen Groningen-aanvaller Michael de Leeuw even voor het eindsignaal hard tegen Rodney Sneijder opbotste. Scheidsrechter Maarten Ketting zag er kwade opzet in en stuurde Van Leeuw met rood van het veld.

Hekkensluiter Willem II pakt punt tegen Heracles

Willem II wist vanavond op de valreep een punt te pakken tegen Heracles Almelo. In Tilburg tekende Jordens Peters in blessuretijd voor de gelijkmaker: 2-2.

Samuel Armenteros had de bezoekers met twee goals nog op een comfortabele voorsprong gezet, maar de aansluitingstreffer van Niek Vossebelt zorgde voor nieuw elan bij de hekkensluiter.

Willem II had voor eigen publiek aanvankelijk het betere van het spel, maar een treffer van Armenteros gooide roet in het eten. De Zweedse aanvaller glipte langs Peters en schoof de bal in de verre hoek. De ploeg van Jurgen Streppel, die zelf via een scrimmage ook kans had gehad op de openingstreffer, kwam daarna niet meer in zijn ritme.

Toen Armenteros een halfuur voor tijd met een hard afstandsschot voor 2-0 had gezorgd, leek het duel beslist. De Almeloërs namen echter gas terug, waarna Willem II meer kansen kreeg. Vossebelt bracht de spanning in de 77e minuut terug door een voorzet van Marc Höcher binnen te koppen.

De thuisploeg rook zijn kans en drong fel aan. Dat werd beloond met de gelijkmaker van Peters, die een fout van Remko Pasveer afstrafte. De Heracles-doelman wilde stijlvol redden, maar liet de bal uit zijn handen glippen. De Heraclieden beëindigden de wedstrijd ook nog eens met tien man na een slaande beweging van Milano Koenders.

Voor Willem II betekent het gelijkspel na vijf nederlagen op rij eindelijk weer eens een succesje. De ploeg staat echter nog steeds op de laatste plaats in de Eredivisie. Heracles blijft negende.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.

    • Lex Boon