Demonstranten weg van Tahrirplein na inzet traangas door politie

Op het Tahrirplein waren gisteravond laat nog honderden mensen aan het demonstreren tegen president Morsi. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Honderden Egyptenaren die gisteravond laat nog op het Tahrirplein in Kairo zaten om te demonstreren tegen president Morsi zijn afgelopen nacht van het plein verdreven. Volgens de BBC heeft de politie traangas ingezet om het plein schoon te vegen.

Een grote groep demonstranten begon gisteravond met het opzetten van een tentenkamp en zei van plan te zijn om het Tahrirplein een week lang bezet te houden. Zo’n twintig tenten werden opgezet en een groot aantal organisaties zou zich volgens deelnemers bij de ‘sit-in’ aansluiten. Hoewel er vanochtend nog maar weinig betogers op het plein waren, zijn nieuwe demonstraties in voorbereiding.

Meer dan honderd mensen raakten gewond toen het in verschillende Egyptische steden, waaronder Kairo en Alexandrië, tot botsingen kwam tussen aanhangers en tegenstanders van president Morsi. Bij rellen in onder meer Suez en Port Said staken boze betogers gebouwen van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, in brand.

Decreet maakt Morsi ‘farao van Egypte’

Het Tahrirplein was het epicentrum van de volksopstand die oud-president Hosni Mubarak begin vorig jaar tot aftreden dwong. Nu keren de betogers zich tegen de democratisch gekozen Morsi, die te veel macht naar zich zou willen trekken. Donderdag kondigde Morsi een decreet af dat hem volgens critici tot de ‘farao’ van Egypte maakt, schreef NRC Handelsblad gisteren:

In de zeven artikelen tellende constitutionele verklaring bepaalde de president dat zijn decreten en wetten “definitief” zijn en niet kunnen worden betwist bij de rechter. Ook het Hogerhuis en de grondwetgevende vergadering, die beide door aanhangers van Morsi worden gedomineerd, zijn onschendbaar verklaard. De maatregelen van Morsi zijn met name bedoeld om de grotendeels uit de tijd van Mubarak overgebleven rechterlijke macht te neutraliseren. Die buigt zich op dit moment over de wettigheid van diverse wetten en organen en van de Moslimbroederschap zelf.

Het decreet van Morsi verdeelt de Egyptische samenleving, aldus NRC:

De seculiere en liberale tegenstanders van Morsi protesteren fel tegen de manier waarop hij zijn bevoegdheden heeft uitgebreid en de gerechtelijke macht onder controle probeert te brengen. Zij zien dat als een terugkeer naar de dictatuur. Maar zijn medestanders, overwegend aanhangers van de Moslimbroederschap, zien de machtsuitbreiding als een poging om de chaotische en trage overgang naar democratie rustiger te laten verlopen.

    • Pim van den Dool