De gokker wint, de gokker verliest

None

LuckSeizoen 19 afleveringen van 50 minuten€ 35

‘Dramaserie Luck stopt na dood paard’, kopte deze krant in maart. Met enig cynisme zou je ook kunnen constateren dat het (al derde) overleden paard betaalzender HBO wel goed uitkwam. De serie kampte met verwachtingen die ze in het geheel niet kon waarmaken. Bovendien vielen de kijkcijfers tegen. Genoeg redenen om met een smoes de serie stop te zetten. Voor HBO een win/win-situatie: zo lijken ze diervriendelijk en ze zijn een tegenvallende serie kwijt.

Dustin Hoffman speelt de kalme, bedachtzame gangster ‘Ace’ Bernstein die in de eerste aflevering na drie jaar uit de gevangenis komt. „Ik ben gekrompen”, zegt hij terwijl hij voor de spiegel staat en zijn luxe overhemden hem niet meer blijken te passen. Hij zweert wraak op de gangsterbaas die ervoor zorgde dat hij ten onrechte in de nor belandde. Via een ingenieus plan, waarbij de aankoop van een paardenrenbaan en een Iers renpaard een grote rol spelen, probeert hij zijn wraak koud op te dienen.

Luck speelt zich grotendeels af op en rond de renbaan, met scènes die werden gefilmd op de Santa Anita Racetrack in Californië. Hier zijn we getuige van het reilen en zeilen van vier wat sneue gokkers, twee paardentrainers en enkele bijfiguren. Het moet gezegd: de racescènes zijn opwindend vastgelegd, met camera’s die heel dicht bij de paarden en jockeys komen, waardoor je de renbaan bijna kunt ruiken. In het benadrukken van de mannenvriendschap tussen de vier gokkers, die vrijwel samenwonen in een morsig motel, en de loyaliteit tussen Bernstein en zijn handlanger is goed de hand van uitvoerend producent Michael Mann (Miami Vice, Heat) te herkennen.

Maar wat is de rest saai. Bedenker David Milch (van de successerie Deadwood) en de legio schrijvers en regisseurs hebben buitensporig veel aandacht voor de riten rond de races. Deze worden omstandig gefilmd, tot inkijkjes in de verblijven van de jockeys toe. Door deze focus op authentieke details lijken de makers te zijn vergeten dat je voor beklijvende televisie ook nog wat verhaallijnen nodig hebt die verder gaan dan gokker wint, gokker verliest of een door de dood van een paard diep getraumatiseerde trainer/staleigenaar. Deze wordt gespeeld door Nick Nolte, die met zijn schuurpapieren stem al grommend en mompelend een karikatuur van zichzelf ten beste geeft. Ook Dustin Hoffman, tevens producent van Luck, kan de serie niet redden. Zijn rol schreeuwt net iets te hard ‘kijk mij eens ingehouden spelen’.

    • André Waardenburg