Boris van der Ham nieuwe voorzitter Humanistisch Verbond

Boris van der Ham bij zijn afscheid in de Tweede Kamer op 19 september. Foto ANP / Roel Rozenburg

Oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham is de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond. Daar hebben de leden vandaag “met groot enthousiasme” mee ingestemd, meldt de vereniging.

Van der Ham wil als voorzitter meer mensen binden aan de levensbeschouwelijke organisatie die “een samenleving wil bevorderen waarin mensen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor zichzelf”. Van der Ham:

“Het humanisme is in potentie de grootste levensbeschouwelijke stroming van Nederland, en verbindt onder meer atheïsten, agnosten en vrijzinnigen. Onze tijd vraagt om een krachtige en verdiepende humanistische stem. Die stem kan nog krachtiger worden als nog meer mensen lid worden.”

Van der Ham (39) was tien jaar lid van de Tweede Kamer en volgt Rein Zunderdorp op die zeven jaar voorzitter was van de organisatie. In juni liet Van der Ham weten dat hij zich niet verkiesbaar stelde omdat hij “honger naar iets nieuws” had.

“Na de val van het kabinet heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nu opnieuw de afspraak kan maken met kiezers om nog vijf jaar op dezelfde wijze, op deze plek door te gaan met die missie. Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën overstemde de honger naar iets nieuws de afgelopen weken steeds meer.”

Het Humanistisch Verbond stelt blij te zijn met de nieuwe voorzitter.

    • Lex Boon