Bijna was hij de 'Driftking'

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en het belang van winnen vandaag de dag.

De Winnaar, Achterpagina 8-12-2012 of 10-11-2012 RCe racen/ Arno Hulshof
De Winnaar, Achterpagina 8-12-2012 of 10-11-2012 RCe racen/ Arno Hulshof

IT’er Arno Hulshof won verschillende RC-drift-wedstrijden, ‘schoonheidswedstrijden’ voor het nemen van bochten met modelwagens.

„Driften is de manier waarop auto’s in rally’s bochten nemen: ze glijden een stukje om sneller te gaan. Bij een drift-wedstrijd, ook die met radiografisch bestuurbare modelwagens zoals die waarmee ik rijd, gaat het niet om het verkrijgen van snelheid door driften, maar om het nemen van de bochten zelf. Dat moet mooi, gecontroleerd en met lef gebeuren. Driftwedstrijden zijn ingewikkelde afvalraces. Eerst moet je onder een bepaalde hoek een bocht nemen; later moet je proberen het parcours dat je eerder hebt afgelegd zo precies mogelijk te herhalen; tot slot moet je een andere driftende wagen van zo dichtbij mogelijk volgen. Bij elke fase geeft een jury punten.

Er zijn best veel driftwedstrijden in Nederland. Ik behoor tot een groepje van zes mensen die al langer driften met 1 op 10-schaalmodellen. We organiseren wedstrijden en jureren. We wisselen elkaar af bij het jureren, zodat we zelf aan wedstrijden kunnen deelnemen. Dat blijft leuk: je rijdt steeds op andere terreinen en stimuleert andere deelnemers om beter te worden. Tijdens de laatste wedstrijd die ik heb gewonnen, in Den Haag, waren er zo’n 40 deelnemers. Ook is er binnen ons groepje van zes altijd iemand de beste – degene die bijna alle wedstrijden wint noemen we de driftking. Die positie hebben voelt geweldig, maar is stressvol. Iedereen wil jou verslaan. Ik was een keer bijna driftking. Op dat moment had ik echter net beslist mijn modelwagen te verbouwen, om de uitdaging nog groter te maken. De prijzen op driftwedstrijden in Nederland zijn vooral waardecheques voor modelbouwwinkels; het blijft een hobby. In het buitenland kun je geld verdienen met wedstrijden. Deelname is echter duur en het niveau ligt een pak hoger. Daarvoor moet je al een sponsor hebben.”

Interview Sabeth Snijders