Beleggen voor dummies

Wij Nederlanders zijn dommer met geld dan we denken. Dat blijkt uit een enquête die vermogensbeheerder BlackRock donderdag presenteerde.

Meer dan driekwart van ons is tevreden met de huidige staat van zijn financiële welvaren – veruit het hoogste percentage van de zes onderzochte landen. Tegelijkertijd is 64 procent pessimistisch over de toekomst.

Valt dat al moeilijk met elkaar te rijmen, het wordt nog erger als het pensioen aan de orde komt. Wij hopen op een pensioeninkomen van 41.400 euro per jaar, terwijl de gemiddelde pensionado nu 21.900 euro ontvangt. Toch denkt 24 procent dat hun pensioen voldoende gefinancierd is – een veel te hoog percentage, vreest Stephen Crocombe van BlackRock.

Tot overmaat van ramp blijven we vooral sparen, waarmee we amper de inflatie bijhouden: een kwart spaart nu meer dan een jaar geleden.

Als we niet gauw verstandig leren beleggen, wacht ons een koude douche. Een tip voor Sinterklaas: de derde editie van Beleggen voor dummies is net uit. Het boek is geschreven door Hans Oudshoorn en Peter Siks, die in zaaltjes en online al jaren trainingen verzorgen voor de beleggende klanten van internetbank Alex.

Het boek volgt het patroon van hun trainingen. Ze leggen de bal meteen bij de lezer. Beleggen doe je het beste net als sparen: door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Oh, hou je niks over? Ga dan eerst eens op de kleintjes letten – het boek begint met een praktische handleiding tot beteugeling van de dagelijkse uitgaven. Maak vervolgens een plan. Waarvoor beleg je, en wanneer heb je dat kapitaal nodig?

Zo’n plan moet BIG zijn, zoals Oudshoorn en Siks dat noemen – er volgen wat kapitalen.

Voorop staat Behoud van vermogen. Prioriteit nummer twee is het Inkomen uit dat vermogen: rente en dividend. Pas dan komt de Groei van het kapitaal.

Te veel beleggers zijn alleen maar bezig met de G, en verspelen alles. Voor een beter zelfinzicht geven de auteurs een stoomcursus behavioral finance. Wij zijn kuddedieren, en beginnen dus te kopen wanneer iedereen dat doet, op het hoogtepunt van de markt. Gaat die vervolgens omlaag, dan houden we onze effecten hardnekkig vast: we hebben een hekel aan verlies.

Het allerbelangrijkste, aldus het Alex-duo, is tijdig je verlies nemen. Leg jezelf een limiet op en hou je daaraan – liever 10 dan 90 procent verlies.

Vervolgens lopen Oudshoorn en Siks alle soorten beleggingen langs – met hun risicograad als rode draad. Hoe dat Behoud nu precies moet blijft alleen wel een beetje vaag, met slechts één cijfervoorbeeld, helemaal aan het eind. Maar we weten dan tenminste wel wie het verschil maakt: wijzelf – niet de markt.

Beleggen voor dummies – derde editie. Hans Oudshoorn en Peter Siks. Pearson, € 20,95

Journalist Joost Ramaer schrijft elke zaterdag over beleggingszaken.

    • Joost Ramaer