Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Anticonceptie oplossing voor situatie Gaza? Leon de Winter pareert kritiek

Palestijnse jongens kijken naar buiten vanuit hun door Israëlische luchtaanvallen beschadigde school in Gaza. Foto AFP / Mohammed Abed

Een toespraak van schrijver Leon de Winter over het conflict tussen Israël en Hamas leidde deze week tot ophef. De Winter zou daarin hebben gepleit voor het steriliseren van de bevolking van Gaza. Onzin, stelt De Winter, die vanochtend op zijn eigen site reageerde op de kritiek.

De Winter sprak woensdagavond op een solidariteitsbijeenkomst voor Israël in Buitenveldert. Powned meldde op basis van zijn toespraak dat de joodse schrijver zou hebben gepleit voor het steriliseren van de Palestijnen in Gaza. “Misschien moeten we in het geheim een anticonceptiemiddel aan het drinkwater van Gaza toevoegen”, zo citeerde Powned De Winter.

De NOS maakte een radioreportage over de bijeenkomst in Buitenveldert en liet delen van de toespraak van De Winter horen. Bovenstaande grap is in onderstaande reportage te horen.

De Winter: er is geen hoop voor mensen in die zandbak

Op zijn site hetvrijewesten.nl reageerde De Winter vanochtend op de ophef die over zijn toespraak is ontstaan. Het uitzenden van twee quotes uit zijn toespraak noemt hij “een klotestreek” van de NOS-journalist “aangezien ze niet kenmerkend waren voor mijn stuk, noch voor de goede sfeer die avond”.

Volgens De Winter zijn de twee quotes in de NOS-reportage onterecht achter elkaar geplakt. In zijn toespraak wilde hij naar eigen zeggen enkel wijzen op de zijns inziens problematische gevolgen van de snelle bevolkingsgroei in Gaza. De Winter citeert vervolgens de hele passage waarin hij de grap maakt:

De Gazanen behoren tot de snelst groeiende volken in de wereld. Er is geen hoop voor al die mensen in die zandbak. Ze zullen gefrustreerd en woedend blijven, en al hun armoede en gebrek aan levenslust en gebrek aan toekomstverwachtingen en het gebrek aan plezier en seks en lol en alles wat het leven de moeite waard maakt, aan Israel en de joden verwijten. Houdt u het volgende voor zich, anders word ik hiervoor in de media, die al zo gek op mij zijn, weer aangevallen, maar ik zeg het toch (let op, dit is sarcasme): misschien moet in het geheim een anticonceptie middel aan het drinkwater in Gaza worden toegevoegd.

De Winter baseert zijn pleidooi voor geboortebeperking in Gaza op het volgens hem “baanbrekende werk” van de Duitse socioloog en econoom Gunnar Heinsohn. Hij schreef een analyse over de samenhang tussen geweld en het aantal zonen dat een vrouw in haar leven baart. Deze resultaten zijn volgens De Winter “schokkend”:

Wanneer in een samenleving kinderen niet dood van de honger gaan, maar te weinig mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen en een respectabele plek in de samenleving te veroveren, en er en bevolkingsexplosie plaatsvindt, leidt dit alles tot onderling geweld (burgeroorlog, bendeoorlogen) of tot geweld dat zich naar buiten richt (oorlogen).

‘Fijn hè, die zorgvuldige en objectieve media’

Onder zijn uitvoerige toelichting op zijn ‘grap’ haalt De Winter nog even uit naar de NOS en Powned. “Fijn, hè, die zorgvuldige, goed geïnformeerde en objectieve media”, verzucht de schrijver:

Het zou fijn zijn als mensen die bij de NOS werken, en al die kippen zonder koppen die de betreffende man nagekakeld hebben of het nog erger hebben gemaakt (volgens de ratjes van Powned zou ik Gazanen willen ‘steriliseren’), eerst de tijd nemen om zich in te lezen wanneer ze met de bijl in de hand in een opname gaan hakken, of mij om achtergrondinformatie vragen. Voorkomt een hoop onnodig gezeik.