Akkoord EU-budget lijkt dichtbij

De Europese regeringsleiders zijn vrijdag op een tweedaagse top in Brussel dichtbij een akkoord gekomen over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Toch besloten ze de onderhandelingen dit weekend niet voort te zetten.

„De besprekingen waren constructief”, zei EU-president Van Rompuy. Hij kreeg een mandaat van de regeringsleiders om „het werk komende weken voort te zetten om een akkoord begin volgend jaar mogelijk te maken”. Wanneer dat er komt, specificeerde Van Rompuy niet.

Volgens onderhandelaars is er grosso modo een politiek akkoord over de hoogte van de begroting: 972 miljard euro. „Dit is een echte vermindering van 22 miljard vergeleken met de vorige meerjarenbegroting, ofwel 2,2 procent minder”, zei Van Rompuy.

Dit betekent dat de Britse premier Cameron kan claimen dat deze begroting aan zijn eisen voldoet: ze is lager dan de vorige. Hij wilde donderdag nog 200 miljard snoeien in de oorspronkelijke ontwerpbegroting van de Europese Commissie (ruim 1.000 miljard), maar accepteerde uiteindelijk een bezuiniging van minder dan de helft: 95 miljard.

Er lag nog een andere Britse eis op tafel: het behoud van de korting op de Britse contributie aan de Europese begroting. Die eis wordt ingewilligd. Hoe die gefinancierd wordt, blijft onduidelijk. De Franse president Hollande was zeer fel op „rijke landen die cheques voor zichzelf eisen” en weigerde mee te betalen. Van Rompuy moet nog veel van dit soort problemen oplossen. Bijna elk land heeft speciale verzoeken of taboes.

Cameron bedankte premier Rutte, een van „mijn goede bondgenoten”, die hem tot het laatst steunde. Rutte lijkt de Nederlandse korting te behouden. Het Europarlement, dat een hoger budget wilde, moet instemmen.

Niemand wil Britten loslaten: pagina 5

Economie:pagina 5