Hedgefondsen verdienen aan probleem Imtech

Commotie op de digitale beursvloer. Hedgefondsen zijn stevig aan het speculeren op koersdalingen van een aantal Nederlandse beursbedrijven. Het gaat om TCI – het fonds dat aan de basis stond van de ondergang van ABN Amro – Naya Master Fund, en Morten Holdings. Zij verwachten dat bedrijven als SNS Reaal, vastgoedfonds Wereldhave, bouwbedrijf BAM en technisch dienstverlener Imtech het niet goed zullen doen op de beurs. Deze hedgefondsen anticiperen op een koersdaling van deze bedrijven door aandelen te verkopen die ze formeel niet bezitten – short gaan heet dat op de beursvloer. Het blijkt een winstgevende strategie. De koers van het aandeel Imtech daalde dinsdag met 2,50 euro naar aanleiding van een analistenrapport van ABN Amro over de slechte kaspositie van Imtech. Snel gerekend leverde dat TCI met zijn belang van 7 procent in Imtech een slordige 100 miljoen euro op. Wie zei dat je geen geld kunt verdienen aan de sores van een ander?