Zweedse schutter Malmö krijgt levenslang

De 40-jarige Zweed die in 2010 het vuur opende op immigranten is vanochtend door een rechtbank in Malmö tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan het plegen van twee moorden en vijf pogingen tot moord.

De veroordeelde, Peter Mangs, moet tevens 1,2 miljoen kroon (ongeveer honderdveertigduizend euro) schadevergoeding betalen aan de overlevenden en hun gezinnen.

Mangs zit sinds november 2010 in hechtenis en werd in juli van dit jaar schuldig bevonden. De rechter gelastte evenwel eerst een psychiatrisch onderzoek voordat de strafmaat zou worden bepaald. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat Mangs volledig toerekeningsvatbaar is.

opgepakt na klopjacht

Mangs werd gepakt nadat de politie een klopjacht had geopend op een serieschutter die met ruim een dozijn schietincidenten in 2009 en 2010 in Malmö in verband werd gebracht. Na zijn arrestatie brachten onderzoekers Mangs ook in verband met twee moorden in 2003.

Bij zijn aanslagen gebruikte Mangs hetzelfde pistool, maar met verschillende lopen om de politie op een dwaalspoor te brengen. De slachtoffers werden door vensters van woningen of kantoren onder vuur genomen, in geparkeerde auto’s of gewoon lopend op straat.

    • Annemarie Coevert