Winkelcentrum Heerlen verzakte door mijnbouw

HEERLEN - vandaag is men gestart met de sloopwerkzaamheden van winkelcentrum 't Loon.
HEERLEN - vandaag is men gestart met de sloopwerkzaamheden van winkelcentrum 't Loon. Winkelcentrum 't Loon, december vorig jaar. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De plotselinge verzakking in de parkeergarage van het Heerlense winkelcentrum ’t Loon, begin december vorig jaar, is het gevolg van zeer ondiepe mijnbouw. Dat blijkt uit onderzoek van een bouwkundig adviesbureau in opdracht van de Vereniging van Eigenaren.

De verzakking leidde tot wekenlange sluiting van het 45 jaar oude winkelcentrum en evacuatie van de bewoners van de flat erboven. Een deel van het winkelcentrum werd met spoed gesloopt.

Tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw is op de plek van het latere winkelcentrum steenkool gedolven, op een diepte van negentig meter. Na beëindiging van de winning liet men het dak van de mijngang gecontroleerd instorten. Daarbij is, naar nu blijkt, niet de hele gang gevuld met bodemmateriaal; er bleef een holte achter. Omdat bij de gecontroleerde instorting ook breuken ontstonden, sijpelde heel langzaam grondwater met zand, klei en kalksteen naar de holte, door een normaal gesproken niet doorlatende grondlaag. Mogelijk hebben ook horizontale bewegingen door stijgend mijnwater effect gehad.

Door de jarenlange verplaatsing van materiaal moet op een gegeven moment, aldus het rapport, ergens halverwege de voormalige mijngang en de oppervlakte, een zogeheten sinkhole zijn ontstaan. Die holte verplaatste zich naar boven, en dat verergerde verzakkingen nog verder. Uiteindelijk kwam de zwakke plek aan de oppervlakte onder een kolom in de parkeergarage van het winkelcentrum.

Bekijk hier een animatie van het jarenlange bodemproces

Mogelijk juridische stappen ondernomen

De eigenaren van ’t Loon – NSI Winkels, 3W Vastgoed en Q-park – bekijken of er naar aanleiding van de onderzoeksresultaten juridische stappen komen. NSI Winkels wil opnieuw gaan bouwen op de plek van het gesloopte gedeelte van het winkelcentrum. De gemeente Heerlen laat specialisten naar het rapport kijken en stelt daarna vast of nog eigen onderzoek nodig is.

Twee weken geleden werden twee andersoortige onderzoeken in opdracht van de gemeente Heerlen gepresenteerd. Daaruit bleek onder meer dat de gemeente bij de vergunningverlening voor de renovatie van de parkeergarage onder ’t Loon, tien jaar geleden, onvoldoende rekening heeft gehouden met de risico’s van de constructie en de ondergrond. Daarnaast bleek het dossier van de gemeente over het complex niet op orde.