Wiegel: geef JOVD spreekrecht op VVD-congres

Wiegel tijdens een debat. Foto ANP / Inge van Mill

VVD-erelid Hans Wiegel vindt dat de JOVD het woord moet kunnen voeren tijdens het VVD-congres in VVD in Den Bosch. Hij reageert op het feit dat de jongeren van de VVD geen spreekrecht hebben gekregen op dat congres waar de top verantwoording aan leden aflegt over het regeerakkoord.

Wiegel, erevoorzitter van de JOVD, zegt in een verklaring:

“Ik dring erop aan bij het hoofdbestuur van de VVD zijn standpunt te herzien en de JOVD alsnog spreekrecht te geven. Van de liberale partij mag niets anders worden verwacht.”

De JOVD liet gisteren weten zich geschoffeerd te voelen dat ze geen spreekrecht hebben gekregen op het congres. Volgens de jongeren van de VVD was door Rutte vijf minuten spreektijd beloofd. In een brief in de Volkskrant deed de jongerenorganisatie gisteren zijn beklag:

In het huidige regeerakkoord zijn de sociaal-economische principes het kind van de rekening door onder andere de nivelleringsafspraken. En als klap op de vuurpijl beperkt de VVD de jongeren - en daarmee de toekomst van het land - in het naar voren brengen van hun visie. Het heeft er dus alle schijn van dat de macht belangrijker is dan de principes.

Stef Blok maakt zich geen zorgen over congres

Tijdens het congres zal morgen blijken hoe de VVD’ers denken over de ruil van premier Rutte: de inkomensafhankelijke zorgpremie die aanvankelijk met de PvdA was afgesproken is ingewisseld voor nivellering via de inkomstenbelasting.

Stef Blok zegt vanmiddag in NRC Handelsblad dat hij zich geen zorgen maakt over het congres:

“VVD’ers zijn pragmatische mensen. Ze begrijpen dat je om te regeren concessies moet doen, ook hele vervelende. Ik ben ervan overtuigd dat we dat ook aan de ledenvergadering kunnen uitleggen.”