Wie zijn je echte vrienden in het Facebooktijdperk?

In haar nieuwe talkshow Vrijdag met vrienden spreekt Eva Jinek met gasten én hun vrienden, om zo verder de diepte in te komen.

Eva Jinek maakt voor het eerst een programma dat niet live is.
Eva Jinek maakt voor het eerst een programma dat niet live is.

„Wat ik ga zeggen? Geen idee. Ik heb dit nog nooit gedaan. Maar ik doe het graag, voor Ruud.” Lucas van Zandvoort, vriend en zakenbeheerder van radio-dj en kunstenaar Ruud de Wild, zit wat onwennig op een krukje in de studio van het North Sea Jazz Café in Amsterdam-West. Hij komt praten over De Wild, de eerste hoofdgast van Vrijdag met vrienden, de nieuwe talkshow van Eva Jinek.

De kleine studio, behangen met gouden slingers, druppelt onder de soulklanken van dvd-dj Alex van Oostrom langzaam vol gasten. Dan loopt een bruisende Jinek in glitterjurk binnen. „Welkom! Ik weet nog niet wat dit gaat worden, vergeef me alle fouten bij voorbaat. Doe gewoon alsof dit een echte kroeg is, dan wordt het een leuke uitzending!”

Jinek loopt direct naar horecaondernemer Casper Reinders, eigenaar van het Amsterdamse Jimmy Woo en vriend van De Wild. „Ruud kan soms voor elf uur al toeter aan de bar hangen”, lacht Reinders die voor de camera een biertje tapt. „Soms staat hij met een vogelkooi op zijn hoofd te dansen”, zegt een vriend uit de zaal. Er wordt gegrinnikt. Jinek grapt mee en richt zich vervolgens tot het publiek: „En dan ga ik nu met hem zelf praten. Hier is radiomaker, kunstenaar en enfant terrible Ruud de Wild!”

Vrijdag met vrienden is de nieuwe talkshow van omroep WNL. Het programma, vanavond voor het eerst op Nederland 3 na De wereld draait door, draait om een bekende Nederlander die door Jinek aan de tand wordt gevoeld. In de uitzending komen naast de gast, vooral vrienden en ‘side-kicks’ aan het woord. De gesprekken, geleid door Jinek, worden afgewisseld met snelle filmpjes waarin korte anekdotes over de hoofdpersoon worden verteld.

Volgens WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes staan in het programma, dat voorlopig vijf keer wordt uitgezonden, gasten centraal die op hun eigen gebied een prestatie hebben geleverd. „Het draait om mensen die met behulp van talent, inzet en een dosis geluk zichzelf omhoog hebben gewerkt. What makes them tick? Welke offers zijn gebracht?” Het idee om iemand, samen met zijn of haar vrienden, in de schijnwerpers te zetten heeft te maken met het ‘vrijdagavondgevoel’ dat het programma moet uitstralen. „Het is amusement, maar het moet ook journalistiek zijn. Eva heeft zich goed verdiept in iedere gast.”

Uitgangspunt is om, in het Facebook- en Twittertijdperk, een programma te maken over ‘wie je echte vrienden zijn’. „Als hoofdgast kiezen we een rolmodel. Dus de krantenjongen die het tot miljonair heeft geschopt. Dat past bij WNL. Dit is de omroep voor hardwerkend Nederland, gericht op mensen die ooit zijn begonnen bij de LTS en nu een eigen bedrijf hebben.” Jinek past volgens Huisjes goed bij het programma. „Ze begon op de redactie van het NOS Journaal en is inmiddels uitgegroeid tot multigetalenteerd journaliste.”

De eerste opname van Vrijdag met vrienden duurt ruim een uur. Wat in eerste instantie lijkt op een gezellig praatprogramma, gaat langzamerhand de diepte in. Onder de uiterlijk vrolijke drinkebroer De Wild blijkt toch een serieuze, wat zwaarmoedige man te schuilen. Een onderwerp als Auschwitz, waar De Wild voor 538 een uitzending maakte, wordt aangesneden. Ook kaart Jinek de periode aan dat De Wild, die op 6 mei 2002 Pim Fortuyn interviewde vlak voordat de politicus op het Mediapark werd doodgeschoten, in een depressie belandde. Vriend Gerard Timmer, oprichter van BNN, stond hem bij: „Ik had ineens een huilende man aan de lijn, terwijl we twee uur daarvoor alleen maar lol hadden.”

De Wild vertelt dat hij in de periode die volgde geen zin meer had in het leven. „Maar ik was wel een beetje naïef. Ik ben met een storm door het bos gaan lopen in de hoop dat er een tak op mijn hoofd zou vallen.”

Ook de liefde komt aan bod. Vriendin Aafke Burggraaff beschrijft haar eerste ontmoeting met De Wild en Jinek ondervraagt het stel over de moeilijke geboorte van hun zoontje. Dan is het programma voorbij.

Jinek moet snel nog een paar opnames overdoen. „Nee! Heb ik iets fout gedaan?” roept ze grappend. Even later staat ze achter de bar bier te tappen terwijl ze een promo inspreekt voor de volgende aflevering. De tap sputtert en het schuim stroomt over het glas maar barman Casper springt bij. „Je moet het glas goed schuin houden.” Jinek probeert het opnieuw. Dit keer gaat het goed. Hoe vond ze het gaan? „Dat kan ik nog niet zeggen, ik moet het laten bezinken. Dit is de eerste keer dat ik geen live programma presenteer.”

Ze vertelt dat ze meer dan vijftig interviewaanvragen heeft afgeslagen. Omdat ze niet wil praten over haar recente breuk met Bram Moszkowicz? „Welnee, daar gaat het niet om”, zegt ze. „Als je met een nieuw programma komt, moet je het eerst maken in plaats van er al meteen over te gaan praten.”

De cameraman tikt Jinek op de schouder. „Nog één keer, goed?” Met haar hand op de tap en een bierglas in de hand richt ze zich met frisse blik tot de camera: „We komen om van de vrienden op Facebook en Twitter... Maar wie zijn je échte vrienden? Vanavond spreek ik met Barry Hay...”

Vrijdag met vrienden (WNL, 5 afl.) Vanavond, Ned. 3, 20.25 uur.