Vandaag een akkoord over Europese begroting? Merkel betwijfelt het

De president van Litouwen Dalia Grybauskaite, de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande, de Finse president Jyrki Katainen, EU-President Jose Manuel Barroso en de kanselier van Oostenrijk Werner Fayman tijdens de familiefoto op de Europese Top in Brussel. Foto ANP / Jerry Lampen

Na de eerste dag van de top in Brussel over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 zei Merkel vannacht dat ze verwacht dat er nog een lange weg te gaan is en dat het waarschijnlijk is dat er een tweede top over komt voordat er een akkoord is.

“Ik betwijfel of we tot een akkoord komen”, zei de Duitse bondskanselier na een chaotische dag van bilateraal overleg en een vertraagde start van de bijeenkomst van de 27 EU-leiders. De top gaat vandaag om 12.00 uur verder.

Veel Europese landen tekenen protest aan tegen een stijging van de Europese begroting voor de jaren 2014-2020. De Europese Commissie wil voor die zeven jaar een bedrag van 1.000 miljard euro van de lidstaten. Een aantal landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, vindt dat de begroting niet mag stijgen terwijl de lidstaten zelf zoveel moeten bezuinigen.

Cameron wil niets te veel, Hollande wil geld voor landbouw en ontwikkeling

Cameron wil daarom de betaling aan de EU zo laag mogelijk houden, terwijl Frankrijk juist wil dat er geld vrijkomt voor landbouwsubsidies en ontwikkelingsprojecten voor de armere landen. Alle 27 landen hebben vetorecht en de huidige onenigheid over de begroting zou er daarom voor kunnen zorgen dat er een tweede top nodig is, zoals Merkel voorziet.

Ze zei voor aanvang van de top al dat als een akkoord op deze top niet haalbaar blijkt, dat het dan voor de hand ligt dat er begin 2013 een vervolg gepland wordt.

‘Nederland behoudt de korting’

Nederland behoudt de korting van één miljard euro die het krijgt op de afdracht aan Brussel, zo staat in het nieuwe voorstel van EU-president Van Rompuy. We krijgen die korting in de huidige situatie ook, omdat we nettobetaler zijn: Nederland draagt meer af aan het Europees parlement dan het ontvangt.

    • Peter Zantingh