Trein breekt bij Sassenheim - NS houdt treinen uit dienstregeling

Door een treinbreuk vanmorgen bij Sassenheim heeft de NS uit voorzorg elf treinen van hetzelfde type uit de dienstregeling gehaald.
Door een treinbreuk vanmorgen bij Sassenheim heeft de NS uit voorzorg elf treinen van hetzelfde type uit de dienstregeling gehaald. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Op het station in Sassenheim is vanochtend een trein in tweeën gebroken. Een kabel die de twee treinstellen bij elkaar hield, brak door nog onbekende oorzaak af, waardoor de trein werd gesplitst. Uit voorzorg houdt de NS de overige elf treinen van hetzelfde type uit de dienstregeling.

Gevolgen dienstregeling onduidelijk

De elf treinen van hetzelfde type worden gecontroleerd, zo meldt de NS. Een woordvoerder laat tegenover nrc.nl weten dat het precieze effect hiervan op de dienstregeling nog niet duidelijk is.

“Ik weet niet precies wat het effect voor vandaag is, maar kan wel zeggen dat het in ieder geval op de dienstregeling van dit weekend geen effect heeft. Vandaag vallen er een paar treinen uit.”

Er rijden tot tien uur vanavond in ieder geval minder treinen tussen Amsterdam en Den Haag. Reizigers moeten rekening houden met maximaal een halfuur extra reistijd.

Twitter avatar NS_online NS online Door een beperking in de materieelinzet tot na de avondspits geen ICs Amsterdam-Schiphol-Leiden-Den Haag C. http://t.co/z23egl7C #gvclls

Onderzoek ingesteld

Het gaat om een nieuwe dubbeldeks intercity. Door de breuk scheurde het harmonicagedeelte, waarmee reizigers van het ene naar het andere treinstel kunnen lopen. Daar stond op het moment van de breuk niemand. Niemand raakte gewond. De trein remde na de breuk automatisch af.

Volgens de NS traden alle veiligheidssystemen van de trein naar behoren in werking. De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt een onderzoek in naar wat er precies is gebeurd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet daarom geen aanleiding om ook een onderzoek in te stellen, zegt een woordvoerder tegenover persbureau Novum.

“We hebben vernomen dat de inspectie dat al doet, en het lijkt ons typisch iets voor hen.”

    • Mirjam Remie