Tante Hannie zwaaide altijd terug

Hannie Lips behoorde tot de eerste generatie omroepsters op de Nederlandse tv. ‘Tante Hannie’ was een begrip.

Hannie Lips
Hannie Lips Foto Multicolor

Ze zwaaide met twee handen, de handpalmen naar de camera, aan het eind van elke uitzending. En in duizenden Nederlandse huiskamers – een miljoenenpubliek had de pas begonnen televisie toen nog niet – zaten de kinderen van die tijd terug te zwaaien. „Tante Hannie” luidde haar erenaam. Maar voor de volwassen kijkers was ze Hannie Lips, de omroepster van de KRO. Ze is maandag op 88-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar familie vanochtend bekend.

Hannie Lips behoorde tot de eerste generatie tv-omroepsters – de charmante gastvrouwen die de kijkers vriendelijk welkom heetten en in de loop van de avond voor elk programma een paar inleidende woorden spraken. Toen de Nederlandse televisie eind 1951 officieel begon, was Mies Bouwman de vaste omroepster voor de KRO. Zij bleek echter al snel voorbestemd te zijn voor een grootse carrière bij het nieuwe medium. Hannie Lips werd in 1954 haar opvolgster. Het zwaaien begon, vertelde ze vaak, door de klacht van een nichtje: het kind had naar haar tante op het scherm gezwaaid, maar tante had niet teruggezwaaid. Daarop kreeg ze van de KRO-leiding toestemming aan het eind van het kinderprogramma – meestal een aflevering van de poppenkastserie Dappere Dodo te zwaaien.

Hannie Lips werd, net als de andere omroepsters uit de begintijd, een nationale bekendheid. Toen ze in 1960 in het huwelijk trad, stond de trouwfoto in alle kranten. In 1966 nam ze afscheid. Het was mooi geweest, zei ze.