Staatssecretaris Weekers wist wél van steun Van Rey, erkent fouten

Netherlands, Roermond, 10.09.2012 Persoonlijke campagne van Frans Weekers – VVD-kandidaat en nu nog staatssecretaris van financiën. Huizenhoge reclamezuil met zijn politieke reclameboodschap langs de A73 ter hoogte van Roermond. foto Chris Keulen
Netherlands, Roermond, 10.09.2012 Persoonlijke campagne van Frans Weekers – VVD-kandidaat en nu nog staatssecretaris van financiën. Huizenhoge reclamezuil met zijn politieke reclameboodschap langs de A73 ter hoogte van Roermond. foto Chris Keulen De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) wist wel degelijk dat zijn persoonlijke verkiezingscampagne in Limburg deels is gefinancierd door de toenmalige Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey. Dat heeft hij tegenover NRC Handelsblad verklaard.

Van Rey is sinds oktober verdachte in een corruptieonderzoek in Limburg.

Begin september verscheen langs de A73 bij Roermond een 35 meter hoog billboard met een grote beeltenis van Weekers, nummer 8 op de VVD-lijst. Op vragen van NRC Handelsblad zei een woordvoerster van de VVD namens Weekers destijds:

“Frans Weekers weet niet wie zulke dingen allemaal regelt en betaalt. Dat kan hij echt niet allemaal bijhouden.”

Rutte nam genoegen met uitleg Weekers

Weekers zegt nu dat hij wel wist dat Van Rey meebetaalde.

“Hij heeft mij aangeboden om het billboard in het kader van mijn persoonlijke campagne te bekostigen. Daarmee heb ik ingestemd.”

De kwestie is besproken in het VVD-bewindsliedenoverleg en in het kennismakingsgesprek van Weekers met formateur Rutte. Rutte nam genoegen met Weekers’ uitleg.

Weekers erkent fouten

Weekers erkent dat hij fouten heeft gemaakt. Hij had moeten doorvragen over de financiering. Hij zegt tegenover NRC:

“Om onduidelijkheid en verwarring achteraf te voorkomen had ik de afspraken graag zwart op wit gezet.”

Zo wist hij niet dat de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol de reclame op het billboard mede mogelijk maakte. Van Pol is mede-eigenaar van het bedrijf dat de reclamezuil bezit. Het bedrijf had voor een zacht prijsje reclameruimte beschikbaar gesteld. Van Pol is net als Van Rey verdachte in het corruptieonderzoek. Het OM verdenkt hem van omkoping van Van Rey. Weekers heeft geen spijt dat hij met beiden in zee blijkt te zijn gegaan.

Nog een keer de billboard in vol ornaat:

De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris KeulenDe 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen