Sarkozy twaalf uur vast om giften

Een Franse onderzoeksrechter heeft gisteren de betrokkenheid van oud-president Nicolas Sarkozy bij mogelijke illegale partijfinanciering niet uitgesloten, na een twaalf uur durend verhoor van Sarkozy in Bordeaux.

Sarkozy heeft nu de status van ‘getuige met advocaat’ in het justitieel onderzoek van rechter Jean-Michel Gentil naar de zogeheten Bettencourt-affaire. De puissant rijke Liliane Bettencourt, de nu negentigjarige grootaandeelhouder van L’Oréal, zou in 2007 op verzoek van Sarkozy de campagnekas van zijn partij UMP hebben gespekt.

‘Getuige met advocaat’ is een status tussen die van simpele getuige en die van verdachte. De onderzoeksrechter heeft concrete aanwijzingen voor betrokkenheid van Sarkozy bij de affaire, maar er is niet voldoende bewijs voorhanden om hem in staat van beschuldiging te stellen.

De ex-president is „opgelucht”, volgens zijn vertrouwelingen. Maar Franse kranten wijzen erop dat Sarkozy de dans niet helemaal is ontsprongen.

Sarkozy is de onschendbaarheid kwijt die hij als president genoot. Oud-medewerkers van Bettencourt zeggen dat Sarkozy begin 2007 enkele malen bij haar op bezoek kwam in Neuilly-sur-Seine, de Parijse voorstad waar Sarkozy tot 2002 burgemeester was. Hij zou de rijkste dame van Frankrijk zelf om geld hebben gevraagd.

Dat de onderzoeksrechter Sarkozy in het vizier blijft houden, bemoeilijk zijn kans om terug te keren op het politieke toneel, als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2017. Juist deze week wordt daar in de Franse media veel over gespeculeerd, te midden van een ernstige crisis in de UMP.

Sarkozy’s bondgenoot Jean-François Copé en oud-premier François Fillon, een rivaal van Sarkozy, beschuldigen elkaar van fraude en coups, nadat een interne voorzitterschapsverkiezing afgelopen zondag vrijwel onbeslist eindigde. Gisteren wierp UMP-mastodont en oud-premier Alain Juppé zich op als bemiddelaar in de crisis.

Juppé wil over twee weken verslag uitbrengen op basis van een hertelling van de stemmen in de voorverkiezing. (AFP)