Relschoppers Haren moeten toch meebetalen aan schade

Er komt voor 1 april een schadefonds voor slachtoffers van de rellen in Haren. Veroordeelde relschoppers moeten via het fonds een tegemoetkoming betalen aan gedupeerden met schade aan eigendommen die niet of gedeeltelijk wordt vergoed door verzekeraars.

Dat laat minister Opstelten (Justitie, VVD) via zijn woordvoerder weten, in reactie op een gisteren gewezen arrest van het gerechtshof in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie kan de regeling in de toekomst ook gebruiken voor andere zaken, benadrukt de woordvoerder. Uitgangspunt: de dader draait op voor de materiële schade. Het is voor het eerst dat geregeld wordt dat groepen daders aan groepen slachtoffers een financiële vergoeding betalen.

Op 21 september gooide een 19-jarige inwoner van Baarle-Nassau bij de rellen in Haren een leeg bierkrat naar de mobiele eenheid. Het hof veroordeelde hem tot een bijdrage van 500 euro aan het schadefonds, bovenop de 60 uur werkstraf en 600 euro voorwaardelijke boete die de politierechter in Groningen oplegde.

Justitie gaat nu, verwacht een woordvoerder van het OM, een storting van alle veroordeelde relschoppers eisen. Eerder vonniste alleen de kinderrechter in Groningen dat minderjarige relschoppers 250 euro moesten storten in het schadefonds, bovenop hun cel- of taakstraf.

Het gerechtshof geeft het OM tot 1 april tijd om het schadefonds in orde te maken. Het zal worden beheerd door het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat keerde tot nu toe alleen uit aan slachtoffers met ernstig lichamelijk of psychisch letsel. Nu gaat het om schade aan eigendommen.

Wie in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Justitie werkt dat met het schadefonds uit. De rechter moet bepalen hoeveel geld in het fonds belandt.

De ongeregeldheden in Haren ontstonden nadat een meisje uitnodigingen voor haar verjaardagsfeest per abuis naar duizenden Facebook-gebruikers had verstuurd. Er zijn tot nu toe 103 mensen opgepakt. Ze worden verdacht van vernieling en openbare geweldpleging, sommigen van mishandeling en plundering van winkels. In zo’n 25 zaken heeft de rechter cel- en/of taakstraffen uitgedeeld, vijftien veroordeelden kwamen ervan af zonder storting in het schadefonds. De relschopper uit Baarle-Nassau overweegt cassatie.

    • Wubby Luyendijk