Politie zet traangas in bij anti-Morsi demonstraties Egypte

Een demonstrant gooit met stenen naar Morsi-aanhang in Alexandrië. Foto AFP

Tegenstanders van president Mohammed Morsi zijn een sit-in begonnen op het Tahirplein in Kairo. Ze demonstreren vandaag massaal nadat hij gisteren de grondwet wijzigde. In diverse steden zijn overheidskantoren in brand gestoken en rellen met Morsi-aanhangers ontstaan.

Op het Tahrirplein in Kairo zette de politie traangas in om duizenden demonstranten te verdrijven. De oud-NOS verslaggever Cees Gravendaal woont in Kairo, en meldt op Twitter dat de eerste gewonden hier gemeld zijn:

Twitter avatar CeesGravendaal Cees Gravendaal De eerste serieuze slachtoffers zijn gevallen #Tahrir Rellen en chaos escaleert #Egypte
Twitter avatar CeesGravendaal Cees Gravendaal Op #Tahrir wordt een vreachtrwagen van de veiligheidstrioepen in brand gestoken.

Reuters heeft een livestream van het Tahirplein.

In steden aan het Suezkanaal staan panden van de Broederschap in brand. Daarnaast zijn in de stad Alexandrië gevechten uitgebroken, net als in het zuidelijk gelegen Assiut en in Giza, de tweede stad van het land.

Demonstranten gooien stenen en bestormen kantoorgebouwen

In Alexandrië wordt door demonstranten met stenen gegooid naar leden van de Broederschap en is een kantoor van de partij bestormd. Stoelen en boeken werden naar buiten gegooid en op straat in brand gestoken. Van diverse auto’s zijn de ruiten ingeslagen door rondvliegende stenen. Of er sprake is van zwaargewonden is nog niet duidelijk.

Ook in Port Said wordt met stenen gegooid door honderden voor-en tegenstanders van de regering. Het hoofdkwartier van de Broederschap wordt bekogeld en er worden pogingen gedaan het binnen te vallen.

Morsi: Egypte gaat voorwaarts

De president reageerde vandaag zelf vanuit een moskee in Kairo tegenover zijn aanhang op alle weerstand die zijn wetswijziging oproept:

“Ik ben er voor alle Egyptenaren. We gaan, als God het wil, vooruit, en niemand staat ons in de weg. Ik kom mijn plichten na om God en het land te dienen en ik neem beslissingen nadat ik met iedereen heb overlegd. De overwinning komt niet zonder een helder plan en dat is precies wat ik heb.”

Daarnaast haalde hij uit naar de oppositie:

“De tegenstanders zijn geen zorg van me, maar het wordt tijd voor een echte en sterke oppositie in ons land.”

EU: Egypte moet democratisch proces respecteren

De Europese Unie roept Morsi vandaag op om het democratische proces in Egypte te respecteren tot er een nieuw parlement is geïnstalleerd. Dat meldt Catherine Ashton, woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de EU, vanmiddag:

“Het is van het grootste belang dat het democratische proces in Egypte wordt voltooid zoals dat overeen is gekomen door de Egyptische regering. Deze overeenkomst bevat de scheiding der machten, de onafhankelijkheid van justitie, de bescherming van fundamentele vrijheden en het zo snel mogelijk houden van democratische parlementaire verkiezingen.”

Ook de Verenigde Naties hebben eerder vandaag de wetswijziging waarmee de macht van Morsi is toegenomen sterk veroordeeld, aldus een woordvoerder:

“We zijn zeer bezorgd over de mogelijke grote gevolgen die deze verklaring heeft voor de mensenrechten in Egypte, en het geweld dat de komende dagen uit kan breken.”

Demonstraties na ‘coup tegen rechtmatigheid’

De Egyptische president heeft gisteren de woede gewekt van een groot aantal oppositiegroepen door zijn eigen macht flink uit te breiden. Tegenstanders van Morsi hebben hierop vanochtend aangekondigd massaal de straat op te gaan om te protesteren tegen zijn beslissing.

http://www.youtube.com/watch?v=iDQ2qpiIrqI

Gisteren werd duidelijk dat Morsi de grondwet zodanig heeft aangepast dat zijn macht een stuk groter is geworden. De boze tegenstanders noemen de daad van Morsi om zichzelf tot ‘farao’ te kronen een “coup tegen rechtmatigheid.” Morsi zelf noemt zijn beslissing “de bescherming van de revolutie”, en de “vernietiging van de infrastructuur van het oude regime”.

Wael Ghonim, een sleutelfiguur in de protesten tegen Morsi in de afgelopen maanden, liet hierop weten dat dit niet wordt getolereerd:

“We roepen alle Egyptenaren op om vandaag te protesteren op alle Egyptische pleinen. Er is een verschil tussen revolutionaire beslissingen en dictatoriale beslissingen.”