Rebellen melden opmars in noorden van Syrië

Syrische rebellen zeggen de afgelopen dagen hun greep te hebben versterkt op de oostelijke olieprovincie Deir es-Zor aan de grens met Irak. Volgens oppositiebronnen veroverden ze na lange gevechten een belangrijke artilleriebasis van het Syrische leger bij de stad Mayadeen. Vorige week al bezetten ze een militair vliegveld.

De gemelde val van de artilleriebasis volgt op de verovering van militaire installaties in het noorden en midden van Syrië, eerder deze week. Videofilmpjes op internet tonen rebellen kennelijk binnen de bases. Het is heel moeilijk onafhankelijke bevestiging te krijgen van dergelijke berichten. Maar de regering heeft de berichten niet tegengesproken.

De rebellen zeggen dat de wapens die ze in de veroverde bases in handen hebben gekregen van groot belang zijn bij hun transformatie van ongeregelde strijdgroepen in eenheden die in staat zijn het regeringsleger terug te drijven. Op diverse plaatsen in het noorden van het land hebben ze nu strategische wegen in handen gekregen. Belangrijke aanvoerslijnen naar het regeringsleger in de stad Aleppo zijn afgesneden.

Maar het regime gebruikt zijn luchtmacht om de opmars van de rebellen te stuiten. In het grensgebied met Turkije botsten rebellen gisteren ook met honderden Koerdische strijders van de Syrische tak (PYD) van de Turkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Syrische oppositiebronnen beschuldigen de PYD ervan de kant van het Syrische regime te hebben gekozen. Syrische Koerden in het algemeen onderhouden gespannen relaties met de oppositie, die zich vaak allereerst als Arabisch opstelt.

Ondanks hun opmars in het noorden en elders controleren de rebellen nog geen belangrijke stad. Maar activisten zeggen dat ze aan kracht winnen in de voorsteden van de hoofdstad Damascus, onder andere doordat ze versterking krijgen uit de provincie. De afgelopen dagen zijn guerrilla-acties gemeld bij de luchthaven van Damascus. (Reuters, AP, AFP)