PvdA tegen sluiten van gevangenissen en verlies van zo'n 850 banen

De PvdA is tegen een plan van het ministerie van Veiligheid en Justitie om gevangenissen te sluiten in Groningen, Drenthe en Zeeland. De PvdA-fractie vreest voor verlies van honderden banen in deze regio’s. Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt eenderde van de gevangenissen in Nederland te sluiten. De sluiting zou nodig zijn, omdat het ministerie tot en met 2017 ten minste 90 miljoen euro moet bezuinigen op het gevangeniswezen. Volgend jaar staat er al 34 miljoen euro aan bezuinigingen voor de justitiële inrichtingen ingeboekt. Volgens vertrouwelijke stukken, die in handen zijn van het tv-programma Nieuwsuur, zouden er achttien van de huidige 29 gevangenissen overblijven. In Zeeland, Groningen en Drenthe zouden de gevangenissen verdwijnen. Daarbij zouden naar verluidt zo’n 850 banen verdwijnen. Het ministerie laat weten dat er nog geen besluiten zijn genomen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) komt in het voorjaar met een ‘masterplan’ dat in kaart brengt hoe de bezuinigingen worden ingevuld. NRC

Lees meer op pagina 16&17