President van Egypte kroont zichzelf tot 'farao'

President Morsi breidt zijn macht flink uit met aanpassingen aan de grondwet.

Kairo. De president van Egypte, Mohammed Morsi, heeft de grondwet zodanig aangepast dat de besluiten die hij sinds juni heeft genomen niet meer kunnen worden aangevochten in de rechtszaal, totdat een nieuwe grondwet is aangenomen.

Morsi heeft daarnaast de leden van de commissie die deze nieuwe grondwet samenstelt immuniteit gegeven, het panel kan niet meer door rechters worden ontbonden. Het krijgt bovendien twee maanden extra om te werken aan het maken van een nieuwe grondwet, waarin de bevoegdheden van de president worden vastgelegd en die moet worden goedgekeurd in een referendum. De Egyptische Eerste Kamer, die net als de Tweede Kamer in het parlement wordt gedomineerd door islamisten, gaf Morsi dezelfde bescherming.

Op deze manier probeert Morsi het Constitutionele Hof buitenspel te zetten. Verschillende rechtbanken bogen zich over de geldigheid van sommige parlementaire besluiten nadat de opperrechters afgelopen zomer het parlement lieten ontbinden omdat de Egyptische parlementsverkiezingen ongrondwettelijk zouden zijn geweest.

Oppositielid Mohammed ElBaradei noemde de ingreep van Morsi op Twitter een kroning tot ‘farao’. In Kairo kwamen voor de vierde opeenvolgende dag duizenden demonstranten bijeen om tegen het beleid van Morsi en de Broederschap te protesteren. AP